Tentang tentang

My photo
Sekinchan, Selangor/kuala lipis, Malaysia
Tanggal 14 March 1988 pukul 9 pagi, lahirlah seorang bayi lelaki. En. Ismail telah menamakanya Mohd Faqhreel Aizad. Selama 13 tahun ia menetap di Klang bersama-sama keluarganya sebelum abahnya meninggal dunia dan menetap di Sekinchan hingga sekarang. Beliau masih lagi berlajar di IPGM Kampus Tengku Ampuan Afzan di Kuala Lipis dalam jurusan Ijazah sarjana muda pendidikan major PSV. Tidak lama lagi akan mendapat gelaran 'Guru'/'Cikgu'. Sangat gile akan kentang. [EN]

Selamat tinggal, selamat datang...


Assalamualaikum.. tarikh hari nie 29 Disember 2009.. Tahun baru Hijrah kita telah laluinya minggu lepas, dan kini tahun baru masihi pula.. macam-macam yang telah berlaku dalam satu tahun nie,, ada yang gembira, sedih, suka, duka, manja, lara semua tu adalah pengalaman dan pengajaran bagi kita semu, dan kita yang melaluinya perlulah ambilnya sebagai iktibar. jangan nak mengeluh atau merungut sahaja.. kita ambil yang jernih dan buang yang keruh..

aku harap, tahun depan dapat adalah tahun yang lebih baik dari tahun ini. harap salah silap ak yg x sengaja atau pun tidak korang maafkan ekh.. x malu mintak22 plak,, dah tahu bat salah jgn la wat lagi.. paham x Faqhreel?!! ye sy paham...

aku gak harap, kawan-kawan ak yang lain labih berjaya tok taun depan, Hanif dengan PEPATUNart nya, SUHA dgn KADnya, PAAN dgn Kartunya, BIHA dgn Keycainya, MIS dgn program bahasanya, REDZA dgn JPPnya (nk jd lg kea??), ESAH dgn L & P nya dan untuk semua la.. (malas nak taip semua nama).. berjaya!! lagi-lagi untuk praktikum nnti..

hehhe.. maaplah kalu x de nama tu... dan aku harap gak, persembahan teater tok tahun depan lagi MANTOPlah dr tahun nie..

akhir kata dari ku,

SELAMAT DATANG 2010,

SELAMAT TINGGAL 2009,

PAHIT MANIS KITA TEMPUH,

DALAM HATI TETAP BERKEKALAN.


post signature

Umpama Mimpi Dalam Mimpi~~

mimpi Pictures, Images and Photos


wah~~ tajuk entry kali ni mcm tajuk lagu da.. Damasutra - Umpama mimpi dalam mimpi.. tapi bukan itu yang sy nak ceritakan.. tu baru je set induksi.. belum penyampaiannya lagi (berlatih tok praktikum sem depan),,,

Menurut Kamus Dewan edisi ke 4, mimpi bermaksud sesuatu yg terlihat atau dialami dlm tidur: ia melihat segala-galanya. manakala mengigau pula bermaksud bercakap pd masa tidur, meracau (semasa sedang tidur): Min, kau ~ nak, mengucaplah; 2. bercakap yg tidak tentu hujung pangkalnya, meracau; 3. bercakap yg bukan-bukan, merepek;

Jadi sy nak cerita pasal mengigau nie.. sebab tiap malam ak tido lewat, tido ngan adek2 laki aku nie, so.. ade jek bende yang deorang ni mengigaukan, macam-macam bende leh dengar.. hahha..

Mengigau, sleeptalking atau somniloquy merupakan vokalisasi saat tidur, bisa berupa kata-kata yang jelas atau bahkan sekedar gumaman. Kondisi ini bisa dipicu oleh keadaan emosional-psikologis, demam atau tidur yang terganggu.

Biasanya berlangsung pada tahap tidur ringan, atau kadang kala pada tahap mimpi (REM sleep.) Jika terjadi dalam tahap tidur mimpi, biasanya terjadi bersesuaian dengan mimpi yang mengejutkan, seperti melihat pencuri atau melihat sebuah kecelakaan. Kata-kata yang keluar bisa berkaitan erat dengan mimpi atau bahkan berlainan sama sekali, misalkan dalam mimpi meneriakkan “maling!” tetapi kata yang keluar adalah “mama!“ Si pengigau tidak ingat apa yang dikatakan atau bahkan mimpinya sendiri.

Ada sebuah gangguan tidur yang bernama REM Sleep Behavior Disorder (RBD), dimana penderitanya seringkali bermimpi harus mempertahankan diri dari serangan sehingga dalam tidur bergerak memukul, menendang dan juga mengigau. Gangguan ini banyak diderita oleh pria lanjut usia, dan biasanya diikuti dengan penyakit-penyakit syaraf degeneratif seperti parkinson. Diduga kuat RBD dapat disebabkan oleh beberapa obat psikiatris.

Diluar gangguan-gangguan tidur, mengigau sampai saat ini tidak dianggap sebagai suatu gangguan ataupun penyakit. Berkaitan dengan kepercayaan tradisional maupun supranatural, saya tidak berkompetensi untuk memberikan penjelasan. (http://sleepclinicjakarta.tblog.com/post/1969885729 )

ak ingat lagi kawan aku pernah cerita, abang die mengigau, buang air kecik dalam peti sejuk.. elok jek bangun, bukan peti sejuk, pancut.. hahha.. ade gak yang makan masa tidur, lepas tu pagi esoknya keluarganya tanya die x ingat yang dia makan.

orang cakap, kite boleh mengigau nie disebabkan terlalu penat pada siang harinya, jadi sampai terbawa-bawa dalam tidur. jadi sebelum tidur tu, ameklah air semayang dulu, baca doa sebelum tidur.. x dela mengigau..

kata FAQHREEL ~~> macam ak ni x prnah mgigau jek.. ak rase lagi teruk kot.. hahha..

post signature

~ 2 kali sebulan?? ~

Assalamualaikum.. yeah!! hari ini ada entry lagi...

Cerita hari ini bermula pada pukul 5 pagi tadi, mak ak mengejutkan ku kerana dia mendengar orang meminta tolong dari tepi jalan..
Lantas ak bangun dari tidur dan pergi ke tepi jalan, kelihatan lampu biru berkelip-kelip.. ya.. kereta peronda polis rupanya. Ak memberanikan diri untuk ke tempat tersebut, rupa-rupanya sebuah kereta telah masuk ke dalam parit dan suara yang meminta tolong tadi adalah pemandu tersebut...

Peh!! macam karangan darjah 6 la plak.. hahahha... nasib baik la orang yang xcident tu dapat kuar dari ketenya, sebab keretanya dah terbalik masuk ke dalam parit. parah gak orang nie.

jiran aku cakap tadi, dia orang awal datang tapi takut nak dekat.. hihihih.. adeke.. 2,3 kete berhenti tapi deorang terus balik.. x tau la nape... nasib baiklah kete peronda polis tu lalu, die yang bawakan orang tu ke hospital.

Sebenarnya dalam bulan ni dah 2x kete masuk parit kat depan umah aku nie, minggu lepas kete imam. pagi gak, masa tu hujan renyai2.. die baru balik dari mengeteh.. mase nak masuk umah die, lori langgar dr belakang.. nasib baik x teruk...

jalan depan umah aku nie besar (4 lorong) dan lurus, jadi kebanyakan kenderaan yang lalu lalang kat sini semuanya laju-laju.. dah tu, jalannya pula x rata dah..

kalau malam-malam lori kontena lalu, mesti begegar... jalan dia dah mendap.. nampaknya pihak yang bertanggungjawab kenelah amik perhatian bende nie.. lagi satu, jalanya pula gelap... mana ada lampu..

**********************************************************

kemalangan minggu lepas

pokok kelapa yang menghalang kereta jatuh lagi dalam


bahagian belakang yang dilanggar lori

**********************************************************

kemalangan pagi tadi.


panuh dalam kereta dengan lumpur..

pandangan dari hadapan.. jangan hiraukan budak berseluar kuning tersebut..

**********************************************************

jalan yang lebar, lurus dan tidak rata bukan??


post signature

~ mahu seperti dulu ~

yea~~~ ari ni dua kali sy wat entri.. hihih...

bukan apa.. saje je yela.. dulu sy selalu hupdate belog sy.. sekarang dah jarang dah...

mungkin sy sibuk kot.. yeke faqhreel?? jangan nak tipulah..

hihih.. pagi tadi sy buat wallpaper baru, sebenarnye dah lama dah nak tukar wallpaper, tapi tak tahu nak ambil subjek ape sebagai idea utama..

jadi pagi tadi saya belek-belek gambar yang sy pernah buat/download.. terpandang pula dekat banner B.I.G. jadi sy ameklah background die.. dan sy tmbah dgn gambar katak.. haha.. nape ntah letak gambar katak tu... sy pon x tau..

sy letak terus warna purple tok latarbelakang kerana background die kadang-kadang lambat keluar.. tak nampak tulisan dia..

eh. napa sy agak skema malam ni?? hihi...

kata FAQHREEL~~> sape nak khawen ngn orang selangor lepas nie kene sediakan rm300 la pling kurang.. hahah..


post signature



~ copY pasT ~

salam semua.. selamat pagi..

nak tergelak aku malam tadi, bukan apa, mak cik aku call aku.. aku ingat sebab ape.. yela tengah-tengah malam kol.. rupenye nak tanya macam mana nak transfer gambar dari kamera ke PC die.. aku kate la copy past jek.. agak lame gak la nak mengajarnya.. huhuh,,,

tetibe teringat aku pasal 1st time aku pegang komputer, mase tu sekolah rendah lagi.. darjah tiga.. tapi masa tu aku x belajar pon pasal Word ke ape kea... aku cume belajar melukis menggunakan kod dalam pc ni.. ak lupe apa nama dia.. tekan f1,f3,f4 banyak-banyak pastu jadi satu lukisan. jadi masa tu aku hanya mengetahui fungsi komputer hanya untuk membuat bende nie dan tidak lebih dari itu.. muahahhaa... jahil sungguh ak nie..

lepas kelas tu tutup, aku dah x pengang komputer dah sehingga la arwah abah aku beli komputer.. ingat x dulu kerajaan wat 1 rumah 1 komputer? pastu leh kuarkan duit KWSP tok beli komputer, masa tu pejabat pos wat.. ODERSAJA.. hahha.. tapi x lama juga la.. sebab kene jual balik.. hahaha.. tapi yang penting masa tu, ak masih lagi tidak tahu pasal WORD.. nak tau aku tulis kat mana?? PAINT.. hahahahha....

lepas tu 1st time aku main game C.S (counter strike la).. masa tu aku form 1.. member aku ajak g C.C main game.. hahah.. aku da lah x tau pape mase tu.. g je la.. pastu main C.S.. hahha.. ak langsung x tau pape.. aku x tau ak hidup ke mati.. jalan gne error je.. x gne mouse.. haha..

bile aku pindah kat sekinchan ni jek aku belajar sikit gune komputer nie.. tu pun belajar sendiri.. macam wat power point.. hahha.. kalu nak tahu, aku ngan member aku lah orang pertama wat perbentangan kat sekolah gune power point.. hahahhaaha... orang lain sume gune kertas majong masa tu.. hahahaha.....

sekarang ni ada pusat ICT katkampung ak.. bayar RM5, percume tok tiga bulan.. adek-adek aku x lekat kat umah lansung.. asek g sana jek.. nasib baik la dekat jek.. nampaknya deorang lagi beruntung dari aku lah.. kecik2 kecik lagi dah pandai gune komputer.. muahahhaa...

kalu kite lihat sekarang nie, internet, komputer memnag perlu untuk semua orang.. jadi janganlah halang anak kita nak belajar komputer dan bukak internet, cuma kita perlualah pantau mereka setiap masa...

kata FAHREEL~~> ak masih nak belajar pasal komputer nie.. macam betulkan die.. nnti senang.. tol x??

post signature

azam, impian atau angan-angan?

salam semua, korang apa khabar?? sihat?? sy sgt bosan ok bile cuti-cuti nie.. yela x de wat pape pon.. mule-mule ingat dulu nak keje.. last-last x keje gak.. jadi penggur gak... time awal-awal dulu time gi Guardian Sg. besar, sebelah tu ad kedai fon, pastu tulis 'ada jawatan kosong' ak pon g la.. macam2 nak g tanye.. but.. x jadi sebab pekerje dalam kedai 2 sume pompuan dan CANTIK-CANTIK lak tu.. hahhaha.. tergoda iman I tau.. muahahhaa...

eleh.. ye la tu Inchik Faqhreel.. cakap je la malas nak keje... alasan pompuan cantik.. hahaha.. x munasabah lansung...

yela.. sy nie awal2 je.. berazam nak keje.. last-last tak jadi lansung.. angan-angan je la Faqhreel.. hari ni 8/12/9009... erm,,, ak nak tanye ni.. azam korang tahun nie yang korang berazam masa tahun lepas tu da terlaksana ke blom?? ataupun angan-angan juga?? muahaha...

ak rase tahun ni x nak la azam-azam nie,, sebab besar kemingkinan kita akan lupe.. Tu Ko Je FAqhreel.. PELUPE.. ORANG LAIN X MUNGKIN KOT... hehhe..

macam au nie.. taipa masa ade je azam baru.. yg lame x juga buat.. eh.. buat gak.. tapi amek masa la.. sekarang ni aku nak tukar,, x nak azam-azam.. nak IMPIAN... lain ke ke dua-dua 2?? yekot.. tapi impian aku ni akan mengambil janga masa yang lama dan usaha yang tidak henti-henti.. kalau tidak.. x dapet den nak nolongnye..

jadi macam mana korang pulak?? AZAM? IMPIAN? ANGAN-ANGAN?? pilihlah..

post signature

KOSONG

salam semuanya,, sudah lama juga aku tidak menghapdate blog nie.. macam dekat seminggu jek..

ntahlah.. macam tiada cerita yang hendak dikongsikan.. tidak macam selalu.. terlalu banyak cerita yang ada..

sekarang ni aku dalam keadaan cuti,, dan biasalah.. nak buat apa lagi?? hana sekadar duduk di rumah.. nasib baik line kali ini cukup baik.. bleh la layan internet.. aku tgok kat 'fesbuk' semua orang buat renunion.. jumpe rakan-rakan lame..

hai~~ aku bile palk nak wat nie.. yela.. mereka semua sebuk-sebuk belaka.. bukan semuanya cuti macamaku.. ada yang kerja.. dan ada yang ada program tersendiri.. jadi memang sukar nak jumpe mereka nie.. huhuk.. :(

erm.. 12/12 ni abang sedara aku nak tunang.. nampaknya x lama lagi merasa la aku ada akak sedara.. huh... tetiba teringat lak aku tadi... rakan mak aku datang.. tiba-tiba aku terdengar dia ckp.. 'Ank hang ni bile nak......' pastu mak aku plak sambut ' ntahlah, kahenak (biar) dulu.. biar dia abeskan blajar dlu'....

erm...... macamlah ak ni perempuan.. hahahha....

bila sampai waktunya nnti.. adalah tu.. ihihihi....

oklah,, kilat dah kat luar tu.. aku nak tutup laptop dah.. ihihi..

wasalam...

kata faqhreel~~> nape ak malas nak uplode gmbr kat entry aku?? macm x menarik je kan??


post signature

:Salam Aidiladha:


Selamat Hari Raya Aidiladha~~~

berhati-hati ketika pulang~~~

keluarga menunggu daging korban, bkn menunggu ahli yang korban di jalan raya~~~

jangan lupe pos daging sekali kat aku ekh.. hehehe...~~

post signature

1 kali hua, 2 kali hua, 3 kali hua, huahuahua~~~

Hari ini saya nak cerita pasal gelak, saya baca fakta ni daripada Astroview..

Saudari rakan saya selalu kata, gelak ni terapi hidup, kalau die sedih ke, tension ke, mesti dia akan gelak jek, kadang-kadang dalam mesej pon die "just" gelak jek.. hahhaha... kadang-kadang terlebih gelak sampai nampak sgt die sedang tension.. hahha..

Fakta 1

  • Menurut University of Maryland, ketawa ni berupaya untuk mengembangkan saluran dan melancarkan pengalirana darah. Jika tekanan yang dihadapi seseorang individu itu mengecut 35% saluran darahnya, ketawa dapat membuka semula saluran tersebut sehingga 22%, ia baik untuk penghidap diabestis.
Fakta 2
  • orang yang kuran ketawa mempunyai risiko penyakit jantung 40% lebih tingi berbanding mereka yang kerap ketawa~~.
Fakta 3
  • HDL (kolestrol yang baik untuk badan) meningkat 26% serta menurukan risiko penyakit kardiovaskular bagi mereka yang sering ketawa - Loma Linda University
Fakta 4
  • Apabila ketawa, tubuh akan menghasilkan 'beta-endorphin'(hormon penenag asli) untuk mengnyah penyakit, menambah aktiviti 'sel T' yang penting dalam rawatan AIDS, menambah sel-sel pembunuh virus badan barah, menggandakan penghasilan 'immunoglobin lgB' serta 'complement 3' yang membantu antibodi menyerang sel-sel yang gagal berfungsi. (tinggi tol ayat-ayat die.. pening aku.. hahah)
Fakta 5
  • Aktiviti fizikal ketawa mempengaruhi kesihatan mental. penghasilan hormon-hormon gembira dapat mengatasi emosi negatif seperti marah dan takut, mengurangkan penghasilan 'dopamin' bahan kimia yang terhasil akibat gusar/kecut perut seperti ketika bergaduh atau menaiki kapal terbang - Dr hans Selve (1960-an)
Fakta 6
  • 100kali ketawa = 10 minit mendayung / 15 minit mengayuh basikal statik yang melibatkan regangan diafragma, abdomen, repiratori, rahang muka, kaki dan otot belakang.
Fakta 7
  • Apabila ketawa, diafragma bergetar lalu bertindak seperti mengurut sambil menrangsang pergerakan organ-organ di sekitarnya.
Fakta 8
  • Ketawa adalah senaman erobik yang meningkatkan kadar pengambilan o2 dalam badan untuk merawat asama dan ganguan paru-paru. otot-otot yang merengang ketika ketawa menjadi lebih reklax dan peredaran o2 ke otot-otot menjadi lancar.
Fakta 9
  • Ia membakar sekitar 50 kalori sejam. bayangkan jika anda terus bersenam dan menjaga diet pemakanan secara sihat ditambah dengan aktiviti ketawa, anda pasti dapat mengekalkan barat badan yang ideal dan hidup pasti terus ceria dan positif.
Ha!!! tengok banyak sungguh fakta tentang gelak nie. Macam sepupu sy ckp tadi, gelak ubat segala duka.. kalau gelak mesti hilang sedih.. hilang tension.. Tapi, yang penting, kita jangan terlalu gelak banyak sangat. Bia berpada-pada dan tgok kawasan sekeliling. kalu kita main gelak jek, gelak terbahak-bahak kat tempat awam. bukan kita yang gelak tapi mesti orang ramai tergelak kecil sebab lihat kita.. hahhahahaha.... lagi satu, orang cakap bile gelak banyak nnti ilmu banyak hilang.. tapi nak buat macam mane, time-time tension belajar, kene la wat lawak sikit-sikit.. baru hidup ceria.. tol x??
Sy ske tgok orang gelak, sebab kite leh lihat macam-macam gaya.. dan itu juga akan membahagiakan mereka betul x??
jadi rakan-rakan.. jom kita gelak sama... huahuahuahuahuahuahuahuauahauhauahu........

FAQHREEL kata~~> org tua kate banyak gelak banyak nanges... seimbang la tu...

post signature

Monodrama, antara pengalaman dan kejayaan..

salam.. malam tadi atau lebih tepatnya pagi tadi kurang lebih pukul 1.30am kami selamat sampai di Institut selepas 2 hari di Kelantan kerana menyertai pertandingan monodrama peringkat wilayah timur di DBP Wilayah timur K. Bahru..

walaupun kami hanya mendapt tempat ke 4.. tapi macam-macam pengalaman saya aku merasinya. memang tak rugilah aku pulang lewat. di sana bukan sahaja dapat berjumpa dengan S.N Dato Anuar Riduan (siap salam, mis ko x dapt salam dgn die pon.. hahah), malahan ramai pengiat teater kat sana terutama Abg Azmi.. hahha... besh gak berkenalan dengan die.. lepas ni kalu ade pape nak mintak tolong atau pandangan boleh la hubungi dia.. lagi pon die Timbalan Presiden Persatuan Teater Negeri Pahang.. pastu dapat gak tukar-tukar no dengan orangDBP kat sana.. kalu ade pape leh gak mintak tolong kat deorang... betol x?? senang gak kan?? kalu kite ade ramai kenalan dengan orang yang berpengalaman... hahha...

lagi satu aku nak cite, sepanjang perjalanan kami hujan tampa henti sehinggakan bas kami terpaksa meredah banjir pada sesetengah tempat.. huhuh.. ade gak yang bas terpaksa berpatah balik kerna bahnya sgt dalam dan jauh..

lagi 1... leh gak jumpe nenek aku.. haha.. lame gak dah tak jumpe die...

nampaknya tahun depan kami kene lebih banyak berlatih dan mendalami monodrama itu..

haha.. ni ak pos da hari lepas aku tulis... sebab line da x de ari tu...

post signature

alhamdulillah..~~~~

salam semua.. hari ni hari rabu.. petang nnti ak ade paper pj... peh.. byk gile nk mengiat..

rakan-rakan... betul orang cakap bile kite sebelum tidur niat nak bagun pukul berapa mesti kite terbangunkan?? sebab aku ddah banyak kali da wat.. jadi memang jadi.. tapi mesti tidur balik... hahhaa.. sebab minda aku masih lagi nak tidur.. kuikui.. orang cakap kalu kite bangun dan terus bangun yakni tidak menutup mata kembali, kite akan berasa segar bile bangun tu.. yeka?? yela tu.. hihihi...


semalam, buat pertama kalinye baju orang tempah kat aku sudah siap, jadi tunggu die nak bankin je.. lepas die bankin.. bolehlah aku pos baju nie kat die.. 36helai semuanya.. alhamdulilah.. dapat la untung cikit sebab ak wat baju ni kat INCHIK LAH.. (cnjaya.com.my) kalu wat sendiri mesti banyak untungkan?? tgoklah nanti.. ade rezki, aku belilah peralatan die.. rakan aku dah banak kali dah ajak join die wat, aku just bagi modal jek.. untung same-samelah.. rakan aku wat printing baju ngn doll.. PEPATUN art work, mungkin korang penah nampak baju2 die, dan dah kene ciplak pun ade design die.. siap jual kat pasar lagi 2.. sian die.. hihihi...


oklah, ak nak sambung mengiat kembali nota-nota nie.. hihi.. pada rakan-rakan ku di INSTITUT.. selamat berexam.. hihi.. nnti bila pulang berhati-hati di jalan raya...

post signature

maaf.....

salam semua.. uh.. sudah berapa kurun ak x hupdate blog nie.. yela.. sejak ketiadaan brodband di tangan hamba ini.. hanya berbekalkan wifi sahaja... uh.. mmg x dapat la den nk hupdate selalu.. ni pon x tau la laine ni dapat bertahan berapa lama lagi..

hehe.. sekarang nie aku tengah final exam.. dah tiga paper selamat da.. tinggal dua lagi.. moral ngn pj.. uhu... arap22 x de pape la lepas nie..

pastu ak kene g kelantan lak.. monodrama peringkat wilayah timur.. huhu. x dapatlah den nak balek awal... 24 baru leh pulang ke pangkuan keluarga.. arap22 time ak g kelanatan x la banjir.. hihih.. ni pon props ak x siapakan lagi nie.. esok la nk siapakan props tu...

k la.. ak sekarang x de pape da nak cite sgt.. buntu idea.. x kan nk cite jawapan ak tulis tadi.. hahha.. k la.. nnti kau ade idea.. ak hupdate lagi...

kata faqhreel~~> happy besdae to my pren MISS LOLLY.... hihi.. kamoo cute macam mana pon tetap ak lebih muda dari mu...

post signature

.:macam hampeh:.



salam semua... jam kat laptop aku menunjukan pukul 11.55pm.. kat luar hujan sepoi-sepoi bahasa.. haha.. bes tol kalu dapat tidur nie.. hihih.. tapi nk wat macam mane.. aku ni dah berblog.. hati mestilah nak hupdate bende nie.. sekarang ni pun dah lame da aku x hupdate.. nampak macam bersawang disana sini.. siap ade sarang tebuan lagi tu.. Faqhreel!! x baik menipu.. yea.. baik.. saye x tpu.. hahaha....

bukan ape.. aku just malas jek nak menaip sejak dua menjak nie.. 2 yang malas nak hupdate tu.. patutnya semalam aku da dapat hupdate tentang kemenangan aku bersama rakan-rakan dalam perlawanan hoki.. kami menag 2.. hahaha...

ok22.. aku cerita sikit pasal bende tu, hari minggu lepas kami join pertandingan hoki Piala Dato Mazlan... hahha.. selepas berhempas pulas, membakar kulit kerna main di tengah-tengah terik matahari.. kami telah ditabalkan sebagai johan.. hahha.. posisi aku dalam pasukan ialah sebagai gol kepper jek.. haha.. aku dua bolos... tapi yang paling bangga sebab dapat selamatkan 2 pukulan dari Incik Sarudin masa Final.. hihi.. sebab 2 leh menag.. dan respect kat Bino sebab die jaringkan gol kemenangan kami pada waktu tambahan.. hihihi... bangga lebih seab kami jadi juara sulung piala nie.. lepas 2.. ni 1st time dapt gelaran juara.. kalu x asek naib jek.. hahaha....

ok22 sekarag aku nak cite pasal ketidak puasan hati aku lak.. mule-mule sekalikepada sesiapa yang terasa tu,, jangan la kecik hati ekh.. ni semua tok kebaikan semua orang gak... hihi... nape aku rase x uas hati?? yela.. ak dok asaram ni macam rase dok stinggan jek.. bak kate suha la.. tapi bukantakat suha jek cakap.. ramai klagi yang cakap.. yela.. mane x nye.. boleh dikatakan 3 bulan sekali x de air.. huh.. payah seh kalu x de air ni.. air bukn boleh diganti pun.. yela kalu x de letrik ade lilin tok terangkan malam.. ni kalu x de air macam mane nak mandi?? btol x?? dan sekarang ni dah dekat 3 ari krisis air ni berlanjutan.. rasa macam zaman dulu-dulu jek.. nak buang air jek kene tadah air dulu.. kalu kene time x tahan sangat tu macam mane??? ish2222..... nape lah pihak yang bertanggungjawab tidak ade inisiatif tok bende ni??? mungkin aku x tahu.. tapi dari pandangan mata kasar aku.. x de pape pun.. yela.. bagi aku la kan.. kalu LIPIS ni memang selalu x de air.. nape x kite wat satu tong takungan air?? bukanlah tok sorang satu tong wahai sahabatku... kite just wat satu asrama ni satu tong yang besar.. boleh tampung tok 1 minggu sekurang-kurangye.. x de ajet la Faqhreel!!! ha.. tu la yang aku pelek.. nape mesti x de bajet?? bende lain leh wat?? yang paling penting.. jamuan akhir tahun?? patutkea nak buat jamuan?? kite tgok yang mane lebih penting dulu la.. ini lah pentingya wakil pelajar.. menyuarakan suara pelajar, pendapat pelajar kepada pihak atasan... ah.. hangat22 taik ayam jek.. awal22 dulu yela.. bukak kaunter.. 1 hari.. tanya masalah pelajar.. sekarang?? erm..... mungkin orang akan kate.. 'kau cakap jek senaglah Faqhreel, cube kau lak yang buat" memang senag bile bercakap, tapi kite kerja dalam satu kumpulan, ramai, cube bekerjasam dalam mengatasi masalh yang macam ini, bukan masalah yang remeh temeh jek.. macam......

dahlah malas aku nak cakap,nanti kate aku REBAL lak... aku tgok lambang wifi kat laptop ni macam da x de jek.. x bagi aku pos la nie.. hahahha...

kata FAQHREEL ~~> ak baru post pagi nie.. past balek... sbb malam tdi line x dea...

post signature

Amali PSV sem4, DUGAANNYA!!

alhamdulillah.. tadi selesai sudah hari pertama ujian amali kami.. aku just lepas bahagian arca jek.. anyaman mungki sok pagi kot.. yang beshnya sok.. sume name depanye 'M' sebab orang yang namenya selain huruf 'M' telah pun manamatkan sesi soal jawabnya.. huhuh...

macam-macam DUGAAN yang menimpa aku sepanjang nak beramali nie.. yela.. pada mulanya di tangguh... pastu arca aku kene buat balek.. macam-macam bahan gune.. last-last kol 3 pagi semalam siap.. haha.. memang kerja di saat akhir tol aku nie.. Eh, bukan saat akhir la.. tapi bahan dan idea yang x mengizinkan.. uhuhuhu....

aku harap orang pahamlah pada arca aku tu.. sebab aku pun rasa kurang puas hati dengan arca aku, lagi-lagi bile Mas bdk sem 3 cakap die x nmpak pe pon pada arca aku, maksud die x phm la pe yang aku buat.. dan lepas 2.. terus moraliti aku down.. PEH!!! buat penat-penat.. orang x phm pe yang aku wat??? huhuhu macam nak jerit2 pon ade mlm tadi.. kahkahkah...

sebab tu la aku wat arca aku bernama DUGAANNYA.. macam-macam dugaan aku tempuhi dalam meniti amali nie.. hahha.. yela tu FAQHREEL... hidup ini penuh dengan alasan~~~

TP.. dalam keadaan gemuruh tu.. sempat2 gak bbdk nie berpossing... hahha..

kata FAQHREEL ~~> x de pape

post signature

hari ini, esok dan seterusnya....

bismilahirahmirahim...

salam semua.. ak baru jek sampai mlm tadi dari s.alam..

cuti 5 ari nie ak just ddk s.alam jek.. x balek kampung pun..

orang raye ak raye gak.. kahkahkah...

yela.. jiran umah mak cik aku tu orang INDIA.. jd mlm depavali 2.. mmg meriah gile die aku tgok.. main mercun sampai x ingat dunia.. dan memang teori ak betul (korang cek balek la psl entry ak yg pasl mercun 2) sebab ak tgok yang bbdknye just tengok n bersorak jek.. orang dewasa yang bakarnye.. kalu kite.. mahu berebut bbdknye nk bakar..

huhuh.. soknye depavali 2.. 1 ari aku hanya mengadap t.v.. dan rancangan yang aku lihat.. hahaaha.. cite tamil la.. ni sume sebab mak tam ak.. die dtg umah m.cik aku.. pastu bkk lak chanel 202... ha.. lekat sampai ke malm.. hahahha... salah satu die cite KURUVI.. hahah.. pelakon die sivakasi.. kate mak cik aku la.. die kenal pelakon2 tamil nie.. hahahaha.. cite ni belakon kat M'sia.. kahkahakha... jadi orang jahatnye samseng M'sia la.. kahkahakah...


ok2.. kite tukr cite lak.. sok ak da amali PSV.. mmg betol sok.. x de tangguh22 dah.. hahahha.. kerje22 ak 80% siap da... nk murnikan sikit.. harap2 ok la ekh sok...

kata FAQHREEL~~> printer lak wat hal.. mcam kat umh mak cik jek.. ak rase sebab katrij ni la...

post signature

waa~~~~ sume orang da pulang!! aku??

huhuhuh... semua da pulang BERAYA.. aku bagaimana pula?? nk mandi minyak lagi.. maruku... capati.. papedom... waaa.... bagaimana??


HOI!!! faqhreel.. x yh nk berdrama la kat sini.. taullah baru abes persembahan teater mlm tadi... wawawaawaw... psl persembahan teater 2.. aku sgt puas ati.. semua pelakon all out.. x nmpak langsung kecacatan.. semua wat yang terbaik... dan aku sebagai pengarah.. hahahha... rase macam bangga la plak... kihkihkih... ak nk ucapak ribuan teriam kasih kepada semua yang terlibat malm tadi.. x lpe gak kepada beberapa orang rakan aku yang dah kuar dr GITA ni.. sayang korang x dpt join mlm tadi...

tapi.. teater da abes.. ade 1 lagi.. monodrama.. jadi ke x bende nie?? uh.. x pe la.. kite cube sedaya yang mampu...

papepon.. dengan tiket yang aku baru beli tadi.. sok aku akan pulang dengan bas PAHANG LI SIONG pada pukul 11.30 pagi... doakan aku selamat dalam perjalanan...


kata FAQHREEL~~> jgnlah bas mcam arii tu lagi.. hhihih...


post signature

bercelaru, berdebar, MENCARI KONKLUSI..

mengira waktu, mebilang masa, menanti ketika.....

ESOK!!!


kata FAQHREEL~~ macam2 ade rase.. x sbr, gemuruh.. harap2 esok berjalan lancar.. AMIN..

post signature

riang ria raya JOJO..


ak nmpak bulat jika tidak berjanggut~~~

asalamualaikum semua.. pe habaq?? peh.. koi ngok sume blog bbdk mktb nie hupdate ttng jamuan mega raya.. mcm 2 koi x yh la wat..

peh.. ber"koi"2 lak aku nie.. hihi... sebenarye ak baru jek alik dr Raub.. umah Inchik Johan.. die wat rumah terbuka.. hehehe... bape kete ekh g tadi?? erm.. 1,2,3.. 5 kete 4 moto.. wuahhaa...

1st time ni kami gi umah inchik Johan.. setelah sekian lama kami menunggu dan menunggu akhirnya.. beliau telah mempelawa kami ke sana.. hahah.. menu utama, SOTO, MEHON SUP ngn MEE KARI (yg ni da dkt 2 tahun kami mintak kat die.. haha)

tapi rugi r.. ak x de kmere.. yang ade cme fon aku jek.. cme cket r gmbr yg di amek.. yg lain sume kat kmere bbdk nie.. tp deorg x smpai lagi.. deorg singgah Lata Jarum dulu..

slruuppp~~ betol2 holiau..

aaaa....

teknik seluet.. hahha..

ha.. ni la tuan rumahnya.. eh,eh.. bkn yg baju biru.. 2 bino.. tg kat pintu 2...

kata FAQHREEL~~ ngatuk.. tp ade keje yang harus dilaksanakan..

post signature

"no title"

Salam.. npe aku wat no title entry kali nie?? sebab memang ak x de bnde nak cerita pon.. saje jek nk tulis kat blog nie.. yela.. ak memeng ske kat blog aku nie.. bende nie jek jadi teman aku.. huhuh.. dan sebab 2 gak aku hias die cntik2.. CHANTIK kea?? ntah la.. ade orang kate chaanteek.. wa.. time kasihlah.. aku just tukr background.. bnde ni x amek mase sampai 2,3 jam pon.. cme tkr url die jek..

bile kite mnat / syg sesuatu kite akan jage elok2kan?? betul x?? same gak macam aku nie.. bnyk bnde yg aku syg.. menjadi buah ati ku.. TP.. ade 1 masalah pada ku.. kalu aku jage macam mane pon.. msti x cermat dan akan ade sdkit kuchalana berlaku.. hahha.. tu la ko Faqhreel.. GOPOH...

tapi sekarng nie.. aku jrg bleh bkk blog nie.. tersgtlah siboknya.. tiap malam ke dewan.. hhuhu.. sekarang ni pon aku curik2 mase.. sebab ade jamuan mega raya kat dewan.. jap lagi nk g.. pastu nk wat arca aku lak..
k la.. DAAAA~~~~

kata Faqhreel~~ time kasih rakan-rakan~~

post signature

Tipu dan Rahsia tok kebaikan.. Patutkea??


Selamat pagi.. Assalamualaikum.. Pagi-pagi ni aku nak mintak pandangan korang.. adakah patut kita merahsia serta menipu orang lain kalu kita nak orang tu wat kerja?? sedangkan kerrja tu perlukan kekemasan dan kualiti?? bukanya kuantiti..

Contohnya, jika kita amek kelas masakan.. pastu guru yang mengajar kata kita kene buat masakan tu dalam masa 30minit.. walaupun masakan tu memerlukan sekurang-kurangnye 1 jam.. kita pun terpaksalah masak dengan gopoh gapah, tension, x teliti.. tetapi guru kita masih lagi mahukan masakan tersebut sempurna.. dan cantik serta mengikut nilai-nilai spesifik.. tetapi bila kita hantar pada guru tersebut, NAH!! macam-macam yang tak kene.. bila diberi alasan tidak cukup masa, kita pula dimarahnya kerana dikatakan kita tidak bersedia awal.. dalam pada itu kita lihat rakan kita masih lagi relax dan tidak memasak, dan kita baru tahu yang waktu untuk memasak masakan tersebut lama lagi, dan gurunya sengaja untuk tidak memberitahunya. hanya beberapa rakanya sahaja yang tahu.

mungkin perumpamaan ni agak tidak bagus dan mesti korang kurang memahaminya, tapi tulah yang aku rasa. pernah tak korang rasa buat kerja terlalu tension?? sehinggakan perasaan dalam hati bercampur baur??? sekejap sedih, sekejap marah?? tu semua sebab takut dengan kerja yang tidak siap dan perlu disiapkan cepat.

tapi bila dipikirkan balik.. kadang-kadang bila kita ditipu sunat ni ade juga kebaikanya.. kita buat pe yang patut. tapi berkualiti kah?? berkesan kah?? elok kah??

adakah kita mengejar kuantiti dari kualiti??

mungkin pada diri yang terkene akan marah.. tapi mungkin pada diri yang mengena akan ada alasan tersendiri.. jadi kita x leh nak salahkan sesiapa pun...

kata FAQHREEL ~~ >> terima kasih kepada rakan-rakan yang berahsia sehinggakan aku dapat menyiapkan tugasan tersebut.

post signature

KOSONG..



TUNDA??
TAK TERKATA APA-APA...


post signature

GADOH


salam semua.. peh.. sempat lagi ak nk hupdate blog ari nie.. dengan kesibukan yang ade pada diriku nie.. haha.. sekarang ni pun aku dalam studio.. tengah wat arca aku.. huhuh.. bape kali ubah idea.. hheehhe...

sebenarnye.. beberapa ari yang lepas ak masuk blog YENKERHACK.. die ade riview cite GADOH.. aku bace macam besh jek.. die ade bagi url download tp nk wat macam mane.. aku gune line wireless maktab.. susah nk masuk.. di blok jek.. jadi aku pon cube la bukak kat Youtube.. ade.. hahha.. walaupun diblok.. tp dengan kepakaran aku (sebenarnye refresh byk kali jek) bleh bukak.. ade 8 siri semuanya( 1 cite.. lebih kurang 75mnt).. dan tadi aku baru abes tgok..

aku baru tau ade cite ni sebenarnye.. dan aku dapat tau cite nie kene ban (betul ke eje nie?) x leh di tayangkan.. kerajaan x luluskan.. erm.. tapikan.. aku rase patut siarkanlah cite nie.. sebab jalan cite die simple tapi memang berkesan.. memang menceritakan kisah sebanar di Malaysia nie..

Cerita Gadoh ini (sedikit sinopsis) adalah mengenai sekumpulan pelajar samseng Melayu dan Cina yang membenci diantara satu sama lain disebabkan perasaan perkauman. Budak melayu benci cina sebab mereka adalah cina dan budak cina benci melayu disebabkan mereka adalah melayu. Tiada sebab lain yang lebih signifikan untuk mereka bergaduh melainkan rasa benci terhadap kaum (disebabkan prejudis tradisi dan pengalaman-pengalaman peribadi mereka).
Pergaduhan mereka telah tersebar ke dalam media massa, maka pengetua sekolah telah meminta pandangan para guru untuk membaik pulih imej sekolah dan sekaligus menyelesaikan masalah budak-budak 'rasis' tersebut.


Seorang guru cina, muda, dan optimis telah mencadangkan satu cadangan yang sangat 'poetic' iaitu dengan mewajibkan pelajar-pelajar yang bermasalah dari dua kumpulan kaum itu menyertai kelab teater yang akan ditubuhkan khas untuk mereka.
Alasannya adalah dengan teater ( atau lebih tepat lagi :Seni) budak-budak itu dapat menghayati semangat 'kemanusiaan' lalu dapat mengatasi rasa benci di dalam diri mereka. Pengetua bersetuju, dan cikgu wanita tersebut telah mengajak teman lamanya, seorang pemuda lelaki melayu melatih budak-budak tersebut berteater.
Budak-budak cina dan melayu tersebut akhirnya menyertai kelab teater itu dan lama-kelamaan, kesan dari latihan-latihan teater itu rasa perkauman masing-masing semakin terhakis. Dalam pada itu gak, mereka telah menyedarkan pengetua serta guru-guru sekolah mereka akan apa yang mereka rasa.

kalau korang nk tahu lebih lanjut.. tgok la cite ni kat youtube.. hahhaa...


post signature

ARGH!!!! bulan yang paling padat dalam hidupku.. Tension,tension,tension!! maap!!

huhu.. agak tension ya di sini.. yela.. mane xnye.. minggu depan dah amali PSV.. huh.. ko ni Faqhreel.. da tau minggu depan amali leh lagi hupdate blog nie!!! haha..

pastu minggu seterusnya tayangan perdana teater.. hahahaha.. gile r... ni la teater pertama ak yang ak arahkan.. dan sekarang sibuk dalam final touching.. waa~~~ gile r.. nk wat folio lagi, arca lagi, anyaman lagi, latihan lagi.. peh!!!!!

pastu minggu seterusnya.. ak dengar cite kami kene gi camping lak.. sume unit uniform.. yang x jadi dulu...

dan minggu yang terkahir, kami B.I.G (bina insan guru) la plak... huhuhuh...

agak kuchalana ya di sini.. dan aku paling benci.. penyakit malas telah meragut sanubariku..

kawan-kawan.. doakan sahabatmu ini berjaya menempuhi bulan yang penuh ranjau ini...

kata Faqhreel~~> tu x masuk lagi asigment yg x siap lagi.. lagi 1.. dengar cite jumaat minggu depan ade majlis ramah mesra.. haha.. jamuan raya.. jumaat malam..

post signature

Raya > Sebelum, semasa dan sekarang..

Assalamualaikum semua..

pe habaq??

kali ni aku nk cite pasal rasa ak tahun nie.. sinopsis je ekh..

SEBELUM RAYA....

aku balik dari LIPIS bas kol 2 pm..

peh.. mmg besh r bas tu.. haha.. sebab bas 2 mengamalkan 1 Malaysia..

kenapa??

pada awalnya pasang lagu tamil..

pastu bukaklak VCD karoke lagu cine.. (nipis pose ak time nie..)

last sekali koroke lagu 60an.. haha..

layan koroke la beb..

pastu sampai K.L..

ak gerak bersama saudari sahabat ak..

haha.. yang ni mmg lawak.. sebab aku ditinggalkan oleh die time nak naik LRT..

pastu leh lak ckp2 dpn pintu 2.. cm cite korea la plak.. hahaaha.. padahal cakap "benti kat Bandaraya" jek.. kahkahakah..

tapi yg palin sadisnye.. bile time sampai kat stesen KTM Shah ALam..

hujan selebat-lebatnye..

dan aku terpaksa meredahnya dalam lebih kurang 3 km.. berjalan dalam hujan..

sampai2 jek terus buke...

RAYA....

time raya lak.. banyak aka da citekan dalam entry2 yg lepas..

cume time kenduri raya ke 3 2 jek..

ade cerita sedih ala-ala paranomal..

time orang tengah bace tahlil..

atuk aku terus turun dan g dapur..

ak x la prasan..

pastu adek aku panggil aku..

die kate atuk aku nmpak arwan nenek aku datang..

die macam nk cakap terima kasih..

time 2.. satu keluarga ak sebak dan nges..

pastu x lame lepas 2,

pakwe adek aku lak cakap..

die nmpak 3 orang,

arwah nenek ak, abah ak dan oyang ak..

peh time 2 lagi la aku sedih.. dalam ati aku ade gak terdetik, nape ak x dpt nak tgok. ak rindu nk tgok muke abah.. tp adek gak perasaan takut 2..

nape budak 2 leh nmpak??

biase la.. orang jawa yg banyak ilmu2.. hehe..

pastu 2 ari lepas bino bersama mak dan ayah die dtg umah aku.. dan kami terus gerak g shah alam..

dan semalam.. kami pon sampai la lipis dgn selamat..

dan SEKARANG...

yea.. pagi tadi aku g kelas dengan mood yg masih lagi malas22.. hahah..

pastu mase Inchink Shaiful masuk.. die ckp ade brite gembira..

mule2 die cakap Inchik Basir kene g IPGM Kampus Perlis tok nilai amali pada 15-16 oktober nie.. x silap ak la.. huhuh.. kami rasa agak appy la.. sebab biasenye kami yg terakhir dinilai.. dalam 2,3 minggu lagi la..

pastu die cakap lagi.. kami tahun ni di nilai oleh Pnsyarah dr IPGM kampus Sultan Abdul Halim Kedah.. owh.. x pe lagi..

pastu die sambung lagi.. yang amali kami ialah pada 6-8 oktober.. waaaaaaa...

minggu depan.. kami pon gelak la.. sebab cite 2 memang gembira..

gelak macam orang gile sebab x leh trime knyataan..

yela.. gile pea.. baru tau yg amali minggu depan..

1 ape pon x wat lagi...

huhu.. xpea22 FAQHREEL.. tambahkan lagi usaha anda..

jgn nk memblog jek..

hahha.. yela 2..

kata FAQHREEL~~> idea!!!! dtg la kamoo!!!

post signature

carita duit raya...

Assalamualaikum... hehe.. ari ni da bape syawal ekh?? jap22 ak kire.. (kire betul22, sbb betul22 lupe).. owh sudah 6 hari kita menyambut syawal.. haha..

So macam mane dengan pungutan duit raya korang??

ade untung x??

hehe.. aku kadang-kadang agak jeles la ngn adek-adek aku..

bapak banyaknye deorang dapat..

tapi x leh lawan aku mase kecik-kecik dulu la.. hahha.. (gelak jeles)

tapikan, biaselah..

time-time macam ni lah peniaga-peniaga di luar sana mengambil kesempatan..

macam sekarang nie.. cite kartun kat tv 2..

pasal R.C car..

wahh~~~

adek-adek aku sume bile kete 2..

pastu tadi die cite ramai gile orang yang beli gak..

sume kuarkan duit baru-baru.. (hasil kumpulan duit raya la tuh!!)

lihatlah.. bertapa membazirnya.. erm...

ish-ish..

kan elok kalu simpan.. x pon bagi jek along kesayangan korang nie..

hahaha..

lagi 1, tiap kali aku gi CC ni..

ramai gak kanak-kanak kecil yangbermain game..

hehe.. ni mesti lepas beraya terus ke cc..

ish22 korang nie..


tpkan..

aku ade lagi cite besh..

mase 2 kami semua 1 family semua sekali.. (paklong 1 family, mak ngah, mak yang + anak die, pak tam 1 family, aku 1 family, paksu 1 family dan atuk serta makcik aku lagi sorang)

g beraya kat umah sedara kat Gedangsa.. hehe..

masa nak balik 2 la..

dalam kete jek adek2 bersama sepupu ak kecoh..

deorang kate mak long ak dapat duit raya.. hahah..

ade ke die leh dapat gak.. haha..

lagi 1, aku, abang sedara aku bersama adek2 yg agak da abes sekolh ni x dapt lak..

hihih..

mungkin disebabkan saiz maklong aku yang agak kecil dan deorang x prasan kot.. hahaha..

xpea... walaubagaimana pun, duit raya yang aku dapat leh r nak angkat sebuah MyVie.. hahaha.. (gelak besar, sampai orang kat sebelah ak ni tegok dengan muke yang pelek..)

tp disebabkan aku membeli seluar tok ke kelas,

terus abes duit aku.. wa~~~~~

padan muke ko Faqhreel!! g kelas x pandai duduk diam.. kan da koyak suar ko 2..

kata Faqhreel~~> huhu.. aku ni cakap je orang.. time2 aku kecik dulu same gak aku bile macam2 mase dapat duit raya.. 2x5 gak.. hihih..

post signature