Tentang tentang

My photo
Sekinchan, Selangor/kuala lipis, Malaysia
Tanggal 14 March 1988 pukul 9 pagi, lahirlah seorang bayi lelaki. En. Ismail telah menamakanya Mohd Faqhreel Aizad. Selama 13 tahun ia menetap di Klang bersama-sama keluarganya sebelum abahnya meninggal dunia dan menetap di Sekinchan hingga sekarang. Beliau masih lagi berlajar di IPGM Kampus Tengku Ampuan Afzan di Kuala Lipis dalam jurusan Ijazah sarjana muda pendidikan major PSV. Tidak lama lagi akan mendapat gelaran 'Guru'/'Cikgu'. Sangat gile akan kentang. [EN]

Inilah akibatnya..


GAMBAR ini menunjukkan sejumlah ais berada (berwarna putih) di Laut Chukchi dekat Pelabuhan Barrow, Alaska (kiri) pada Julai 2006 tetapi situasi berubah pada Julai 2007 (kanan) apabila ais itu cair dan hilang.

Assalamualaikum.. aku baru jek lepas bace paper Kosmo! online tadi.. pastu terbace lak tentang kawasan ais hilang dekat laut Chukchi.

Tuan-tuan dan puan-puan,

inilah akibat dari pemanasan global. mungkin kita lihat ini perkara biasa. tapi jika ini berlaku tiap hari, tiap masa, tiap saat, apa yang akan terjadi pada buni kita?? bumi kita ni diselaputi 70% air (betul x fakta nie?? kalu salah betulkan) kalu tiap masa ais tu cair, makin bertambahlah air yang ada di lautan di bumi nie. Menurut Kosmo! juga, lebih satu juta kilometer ais cair pada tahun 2007. Sekarang da tahun pe?? 2009. Sudah 2 tahun berlalu. katakanlah, 1 tahun 1 juta, 2 tahun da 2 juta da cair.. itu baru kiraan rambang jea.. kalu betul-betul bape yang cair.. Ish..ish..ish..ish...

memang patut gambar tu jadi bukan rahsia lagi, kerana ia menjadi peringatan pada kita semua untuk menjaga bumi ini. mungki saya pun terlepas pandang untuk menjaga bumi ini. mungkin aku ni pndai cakpa jek.. tp x pandai buat.. tp kalu ita saling mengiati, memahami mesti kita dapat menjaga bumi kita. betul x??

post signature terima kasih juga pada Kosmo! online

0 comments: