Tentang tentang

My photo
Sekinchan, Selangor/kuala lipis, Malaysia
Tanggal 14 March 1988 pukul 9 pagi, lahirlah seorang bayi lelaki. En. Ismail telah menamakanya Mohd Faqhreel Aizad. Selama 13 tahun ia menetap di Klang bersama-sama keluarganya sebelum abahnya meninggal dunia dan menetap di Sekinchan hingga sekarang. Beliau masih lagi berlajar di IPGM Kampus Tengku Ampuan Afzan di Kuala Lipis dalam jurusan Ijazah sarjana muda pendidikan major PSV. Tidak lama lagi akan mendapat gelaran 'Guru'/'Cikgu'. Sangat gile akan kentang. [EN]

Aku Pon Budak Town.

Zamri merupakan seorang budak awal 20an yang tinggal di kampung. Cita-citanya dari kecil adalah dia ingi pergi ke Kuala Lumpur. Die merasakan yg kat K.L tu adalah kota yg mmpu mengubah dirinya. Sebenarnya K.L tu x lah jauh sgt dengan kg si Zamri ni. Kalau naeuk kete, x sampai 2 jam. Tapi disebbkan si Zamri ni kurang pendidikan, x blaja geo time sekolah dulu, die ingat K.L 2 jauh la sgt. Sebenarnya dulu time die umur 6 tahun, die masuk pertangdingan mewarna peringkat sekolah tadika die. Dapatlah nombor 1. Die dapat masuk peringkat kebangsaan kat K.L tp disbbkan die ni slalu je ponteng sekolah, die x tau pun yg di kene pergi. Last2 budak no 3 dapat g K.L. Np no 3? Sbb no 3 anak cikgu sekolah 2, so die amek je la anak die. Ok2 kite kembali ke cite Zamri.
Zamri mengenali K.L cume daripada totntonan tv yg selalu die tongok kat umah mak cik Kiah sahaja. Kadang-kadang bukan nk tengok t.v sgt pon, nk tgok anak dara mak Kiah je lebih. Zamri memanggilnya dengan pangilan manja 'Mas',tp dalam i.c pun memang tulis nama die Mas, Mas bt Hajim. Mas nie mmg Zamry mnt dari dia mula baligh lagi. Sifat keinginan untuk bercinta tu baru ada masa itu. mak Kiah dah tau motif sebenar Zamri.

'Mak Kiah bukan x bg ko nak kwn dgn si Mas 2, tp tgoklah ko nie, MISKIN! HODOH! ADE KURAP! yg penting ko x duduk kat K.L. Mak Kiah nk anak mak Kiah kawen degn org K.L barulah CLOWN!!' kata-kata mak kiah yg selalu diucapkan kepada Zamri semasa die mengintai-intai Mas di dapur yang sedang makan.

'Mak cik nie, x abes2 dengan clown die, mak cik tau x? Clown 2 dalam bahasa melayu BADUT!! Town la mak cik. ISh2222.....' balas Zamri dengan nada bangga membetulkan kata2 mak Kiah td.

'Ala mak Kiah tau jea. Saje nk Test kamu nie. Apa Benar kamu ingin berkawan dgn Mas Zamri? Kalu bergitu, ak cbr ko pergi K.L dan dtg sini sbgai bdk Clown.'

'TOWN!!'

'Ha, town'

Zamri menyahut cabaran Mak cik Kiah tersebut. Nampak terselah riak muka Zamri kegembiraan dalam lamunannya berkahwin dengan Mas. (Lamunan ni di sensord krna mengandungi unsur2 18sx). Tapi tiba2 raut wajahnya berubah. kerana apa? kerana die terfikir, mcm mana die nak g K.L? Sedangkan naik bas pun mak die temankan sampai ke tempat duduk sewaktu die pergi rombongan ke Taman rama-rama ketika dia berada di tingkatan 6 bawah. Petang 2 die termenung keseorangan di tepi tali air. Memikirkan bagaimana die hendak ke K.L seterusnya mendapatkan Mas.

Tiba-tiba dia.............

(bersambung)

0 comments: