Tentang tentang

My photo
Sekinchan, Selangor/kuala lipis, Malaysia
Tanggal 14 March 1988 pukul 9 pagi, lahirlah seorang bayi lelaki. En. Ismail telah menamakanya Mohd Faqhreel Aizad. Selama 13 tahun ia menetap di Klang bersama-sama keluarganya sebelum abahnya meninggal dunia dan menetap di Sekinchan hingga sekarang. Beliau masih lagi berlajar di IPGM Kampus Tengku Ampuan Afzan di Kuala Lipis dalam jurusan Ijazah sarjana muda pendidikan major PSV. Tidak lama lagi akan mendapat gelaran 'Guru'/'Cikgu'. Sangat gile akan kentang. [EN]

B.I.G Merchong, sribu pegetahuan, sribu pengajaran, 1 kenangan berharga.

Ya.. ak baru je pulang dr B.I.G (Bina Insan Guru) kat MERCHONG, Pekan Pahang. Ak rase B.I.G kali ni wat ak rase lagi semngat tok jd pndidik. Knape?? OK ak mulakan penceritaan ak nie.. kami wat B.I.G kat S.K. Bebar kat Merchong 2 la. Sekolah ni jenis gred A sbb pelajarnye lebih dr 500org. ade 800++ org. Temptnye x la pendalamn cume die jauh dr kwsn bandar atau pekan yg pesat membangun. Kerna pe?? kerna merchong nie teletak di daerah Pekan. mungkin hujung daerah pekan la sbb nk g Pekan 2 amek masa 1jam gak. Nk g Rompin lak dalam 40mnt. Mmg jauh la.. nk g K.L lak dalam 340km.. pastu nk g J.B lak dalam 325km. Ak mula t'ras tersntuh apabila semasa ak gn hafidz metting ari Khmis lepas dgn Pentadbiran sekolah mengenai aktiviti senam erobik, deorang kate bbdk sekolah 2 x pnh jmpe erobik nie. Jdi ni adalah satu perkara yg menarik perhatian mereka. Mmg betol kata pentadbir t'sbut kerana apabila kami mmbuat erobik td, bbdk skolah happy gle, mmg enjoy, pas2 deorg lasung x rase pnt. sdgkan time 2 ak da b'pluh gle da.. deorg relax jea.. leh mtk wat lg.. Selain tu lak, ak kat sane jd ketua fesi tok kumpulan 7, sbnrye ak cme mmantau jea. tp ak join skali kat deorng. x sia2 la ak join. sbb ak dapat mmcm pengalam drpd kmpuln tu. mmg lain la dgn S.B.E sbb S.B.E ni ak cme dtg skolh, lepak, mkn pas2 balek dalam mase 5 ari. tp td, cme dlm 2 ari jea ak dpt belajar watak seorg bd sekolah. semua bbd ni x sme prangainye. ade dalam kmpulan ak 2, ade bdk ni namenye faiz, die mmg pesif gle. senyap jea.. ak cuak gak. tp lps ak jmpe die, tnye nap syp jea, die kate die malu , x tau buat, so ak kte la, "mmg kite x tau buat, tp kalu kite x cbe wat mcm mane kte nk tau. Yg penting usaha dan jgn malu" pas2 ak tgok die x la pasif sgt. da mle join pea aktiviti yg ketorag wat. da mula b'ckp. ade sorg ni lak, ak lpe la nme die(x ptut seorg guru melupakan nama anak muridnya). ak perhatikan dia agak lemah dalam membaca dan mengeja. ak tgok die t'agak2 untuk membaca apa yg di tulis walhal die yg tulis sndir. rupanya die agk lemah untuk mengej dan menulis. pada mulanya ak dpt detect die lemah mengeja ni time mula2 ak mitk tulis ape yg die rase. die eje INGIN jg IGIN. ak ingat di t'slp tulis ke pea. tp semua pe yg die tlis sume same. lepas 2 ak mntak die tulis pa taget die dan die perlu untuk mendapt taget tu, die t'agak2 tuk tulis pe taget die, die sperti tidak percaya akn diri sndiri dan ejaanya juga salah (ULANGKAJI - LNGKJI).ntahla. kalu boleh ak nk ddk kat sne lme lg cket, nk bntu deorg sume. nk bntu ank bansa kita berjaya. ak x ksh la org kate b.i.g kali ni lpk ke pe kea. jnji ak dpt rasa mcm mane jd seorg guru. ini lagi mmbuat ak lagi b'smgt tok mnjadi seorag cikgu.
akhir kate dari ak, Cikgu Doakan korang sume dpt 5A dlm UPSR nnti.. AMIN!!!
Wasallam...

S.K Bebar


Diana...


ni la adek faiz 2..



pelajar-pelajar tahun enam S.K.Bebar


modul motivasi yang digunakan.


time ak bg motivasi kat pelajar tahun enam.



kumpulan tujuh.

ni la aktiviti waktu lapang kami. (berposing depan kmere)

0 comments: