Tentang tentang

My photo
Sekinchan, Selangor/kuala lipis, Malaysia
Tanggal 14 March 1988 pukul 9 pagi, lahirlah seorang bayi lelaki. En. Ismail telah menamakanya Mohd Faqhreel Aizad. Selama 13 tahun ia menetap di Klang bersama-sama keluarganya sebelum abahnya meninggal dunia dan menetap di Sekinchan hingga sekarang. Beliau masih lagi berlajar di IPGM Kampus Tengku Ampuan Afzan di Kuala Lipis dalam jurusan Ijazah sarjana muda pendidikan major PSV. Tidak lama lagi akan mendapat gelaran 'Guru'/'Cikgu'. Sangat gile akan kentang. [EN]

Pasar Malam antara suka dan tidak...

sbelum ak melelapkan mata, ak nak tulis sesuatu la..
mesti korang taukan tentang pasar malam?? tmpat org jual2 barang yg dilakukan pd waktu malam.. biasenye pasar malam ni name je pasar malam, tp kdg2 kol 3 org da start jual.. hehe.. kite leh tgok mcm ragam dan watak org kat sanakan??? kat situ la kite leh kaji pergani org2 kat m'sia nie.. tp kdg2 ade yg x best ttg psr mlm nie... mle22 skali tmpat die.. viasenye ak tgok sume pasr mlm msti wat kat tmpat22 yg smpit.. parking lagi la.. msti jem la pnye.. pas2 sume pntgkan diri... ltk kndaan main ske jea.. x leh pk lansung ttg org laen.. pas2 kat pasar malam nie.. bukan stkat org jual brg22 org promot astro pon ade gak.. kdg celcom, maxis , umobil DLL ad gak.. kdg wat ak rimas jea.. wat ssk jln.. da la org rmai.. pas2 tecegak kat tgh2 jln.. emm...
tp byk gak yg besh ttg psar mlm nie... barng2nye murah.. n mcm kite leh carik... mcm pasar malam kat umah m.cik ak kat sek 19 s.alam.. kornag nak tau x kat situ ade gerai nasi lemak kukus.. peh mmg sdp gle.. da la nasi die banyak gle, lauk jgn tnye la.. sme gak.. kalu korng tgok mmg x caye la harge die cme rm3.50 tok lauk ayam dan yang lain, yg kosong cme rm1.5o je.. tp mmg puas ati la.. kalu korng x cye cbe la.. pasarnye sabtu malam ahad. ade 1 je grai jual nasi lemak kukus kat situ, sebelah kedai jaul kasut. cuba la.. mmg betul2 HOLIAU!!! gile kentang la.. tp ade 1 yg paling besh.. ramai gadis22 comel akan datg ke pasar malam.. betol x ckp ak?? time 2 la leh cuci mata melihat keindahan cintaan ilahi.. hehe..
tp sebenarnye walaupun pasar malam ni ade kebaikan dan keburukannye ( cam tajuk ujian karangan jea) ia merupak satu platform untuk org mncari rezeki dan merapatkan hbangan silaturahim sesama jiran tetangga. mcm zaman sekarang ni kita bukan leh jmpe jiran kite slalu pon.. time psr malm la kdg2 kite t;srempak dgn mereka semua. betol x?? oleh itu ak arap pasar malam ni xkan pupus la kat m'sia ni. yela sekarang pon da byk pasaraya besar tumbuh bagai cndawan tumbuh selepasa ujan. tp yg penting pasar malam tetap besh!!!

3 comments:

CikYana(",) said...

sis suka g pasar mlm
sbb dkt je ngan umah
hehehe..setiap selasa..
manyak syok laaaaaa

SakSi UtaMa said...

haah.. btol.. psr mlm la tmpat pling syok....

P3tani is my nama said...

pasar malam best lor :)