Tentang tentang

My photo
Sekinchan, Selangor/kuala lipis, Malaysia
Tanggal 14 March 1988 pukul 9 pagi, lahirlah seorang bayi lelaki. En. Ismail telah menamakanya Mohd Faqhreel Aizad. Selama 13 tahun ia menetap di Klang bersama-sama keluarganya sebelum abahnya meninggal dunia dan menetap di Sekinchan hingga sekarang. Beliau masih lagi berlajar di IPGM Kampus Tengku Ampuan Afzan di Kuala Lipis dalam jurusan Ijazah sarjana muda pendidikan major PSV. Tidak lama lagi akan mendapat gelaran 'Guru'/'Cikgu'. Sangat gile akan kentang. [EN]

B.I.G Merchong, sribu pegetahuan, sribu pengajaran, 1 kenangan berharga.

Ya.. ak baru je pulang dr B.I.G (Bina Insan Guru) kat MERCHONG, Pekan Pahang. Ak rase B.I.G kali ni wat ak rase lagi semngat tok jd pndidik. Knape?? OK ak mulakan penceritaan ak nie.. kami wat B.I.G kat S.K. Bebar kat Merchong 2 la. Sekolah ni jenis gred A sbb pelajarnye lebih dr 500org. ade 800++ org. Temptnye x la pendalamn cume die jauh dr kwsn bandar atau pekan yg pesat membangun. Kerna pe?? kerna merchong nie teletak di daerah Pekan. mungkin hujung daerah pekan la sbb nk g Pekan 2 amek masa 1jam gak. Nk g Rompin lak dalam 40mnt. Mmg jauh la.. nk g K.L lak dalam 340km.. pastu nk g J.B lak dalam 325km. Ak mula t'ras tersntuh apabila semasa ak gn hafidz metting ari Khmis lepas dgn Pentadbiran sekolah mengenai aktiviti senam erobik, deorang kate bbdk sekolah 2 x pnh jmpe erobik nie. Jdi ni adalah satu perkara yg menarik perhatian mereka. Mmg betol kata pentadbir t'sbut kerana apabila kami mmbuat erobik td, bbdk skolah happy gle, mmg enjoy, pas2 deorg lasung x rase pnt. sdgkan time 2 ak da b'pluh gle da.. deorg relax jea.. leh mtk wat lg.. Selain tu lak, ak kat sane jd ketua fesi tok kumpulan 7, sbnrye ak cme mmantau jea. tp ak join skali kat deorng. x sia2 la ak join. sbb ak dapat mmcm pengalam drpd kmpuln tu. mmg lain la dgn S.B.E sbb S.B.E ni ak cme dtg skolh, lepak, mkn pas2 balek dalam mase 5 ari. tp td, cme dlm 2 ari jea ak dpt belajar watak seorg bd sekolah. semua bbd ni x sme prangainye. ade dalam kmpulan ak 2, ade bdk ni namenye faiz, die mmg pesif gle. senyap jea.. ak cuak gak. tp lps ak jmpe die, tnye nap syp jea, die kate die malu , x tau buat, so ak kte la, "mmg kite x tau buat, tp kalu kite x cbe wat mcm mane kte nk tau. Yg penting usaha dan jgn malu" pas2 ak tgok die x la pasif sgt. da mle join pea aktiviti yg ketorag wat. da mula b'ckp. ade sorg ni lak, ak lpe la nme die(x ptut seorg guru melupakan nama anak muridnya). ak perhatikan dia agak lemah dalam membaca dan mengeja. ak tgok die t'agak2 untuk membaca apa yg di tulis walhal die yg tulis sndir. rupanya die agk lemah untuk mengej dan menulis. pada mulanya ak dpt detect die lemah mengeja ni time mula2 ak mitk tulis ape yg die rase. die eje INGIN jg IGIN. ak ingat di t'slp tulis ke pea. tp semua pe yg die tlis sume same. lepas 2 ak mntak die tulis pa taget die dan die perlu untuk mendapt taget tu, die t'agak2 tuk tulis pe taget die, die sperti tidak percaya akn diri sndiri dan ejaanya juga salah (ULANGKAJI - LNGKJI).ntahla. kalu boleh ak nk ddk kat sne lme lg cket, nk bntu deorg sume. nk bntu ank bansa kita berjaya. ak x ksh la org kate b.i.g kali ni lpk ke pe kea. jnji ak dpt rasa mcm mane jd seorg guru. ini lagi mmbuat ak lagi b'smgt tok mnjadi seorag cikgu.
akhir kate dari ak, Cikgu Doakan korang sume dpt 5A dlm UPSR nnti.. AMIN!!!
Wasallam...

S.K Bebar


Diana...


ni la adek faiz 2..



pelajar-pelajar tahun enam S.K.Bebar


modul motivasi yang digunakan.


time ak bg motivasi kat pelajar tahun enam.



kumpulan tujuh.

ni la aktiviti waktu lapang kami. (berposing depan kmere)

Gelapnye!!!

hehe.. ape mcm korg??? shat?? idop ade bgus?? hehe.. oh.. mlm td (28/3) mcm mane?? korg 2top x lampu?? ak bngge la jd rakyat m'sia nie.. b'1 pdu.. rami gak yg 2top lmpu.. cm kat tmpat ak nie (IPGM Kampus Tg. Ampuan Afzan, LIPIS) b'glp gak la.. sme 2top.. but cme lmpu jln jea x 2top.. yela.. tmpt ak nie bukit bukit bukau dan b'smpang siur.. mmpus org xcdentkang.. ak arap progrm mcm ni slalu diadakan la.. yela BUMI kite da smakin tue.. tgok la skarg.. panas terek.. but x lme lps 2.. ujan lebt gle.. cm ade skali 2.. ak naek mtor.. tp ttbe ujan ..lbt gle.. tp x smpai 1km lps 2.. pns terek.. pelekan?? mmg buni kita da dalam bahya.. so.. korang sume.. sayangila bumi kita.. kita nk dduk kat sini pon lame lagikan?? (kalu x kiamatla) jd.. jgn la merosakn bumi...

Berulang kembali!!!

sakarang da 25 march.. ade 5 ari lagi jea ak kene prepair tok motivasi ak.. uh.. t'ingat ak time skolah menengah dlu.. kne perli ngn family ak sbb tiap2 ari ckp sorg.. sbb berlatih tok forum ngn pameran kejaya.. da mcm org gile da.. ckp sekal dgn gaya22 plak 2.. haha... x pe la.. bebaloi gak.. dapt gak ak g peringkat kebangsaan tok pameran kejaya 2.. forum lak dapat la tmpat ke 2.. hehe..
tp skarng ni motif ak bukan nk menarik hati hakim.. tp bbdk darjh 6.. emm.. ssh 2.. da la ak ni kdg22 gagap.. ia..ia..ia.. mis la ske menganjing ak asal bnde 2.. x pea.. ak kne b'usaha lebih lagi..
time kasih la kat kwn22 ak yg beri sokongan.. carikan bahan.. hehe.. kalu x de kornag mgkin ak x tau nk wat pape..
lalala.....

Pasar Malam antara suka dan tidak...

sbelum ak melelapkan mata, ak nak tulis sesuatu la..
mesti korang taukan tentang pasar malam?? tmpat org jual2 barang yg dilakukan pd waktu malam.. biasenye pasar malam ni name je pasar malam, tp kdg2 kol 3 org da start jual.. hehe.. kite leh tgok mcm ragam dan watak org kat sanakan??? kat situ la kite leh kaji pergani org2 kat m'sia nie.. tp kdg2 ade yg x best ttg psr mlm nie... mle22 skali tmpat die.. viasenye ak tgok sume pasr mlm msti wat kat tmpat22 yg smpit.. parking lagi la.. msti jem la pnye.. pas2 sume pntgkan diri... ltk kndaan main ske jea.. x leh pk lansung ttg org laen.. pas2 kat pasar malam nie.. bukan stkat org jual brg22 org promot astro pon ade gak.. kdg celcom, maxis , umobil DLL ad gak.. kdg wat ak rimas jea.. wat ssk jln.. da la org rmai.. pas2 tecegak kat tgh2 jln.. emm...
tp byk gak yg besh ttg psar mlm nie... barng2nye murah.. n mcm kite leh carik... mcm pasar malam kat umah m.cik ak kat sek 19 s.alam.. kornag nak tau x kat situ ade gerai nasi lemak kukus.. peh mmg sdp gle.. da la nasi die banyak gle, lauk jgn tnye la.. sme gak.. kalu korng tgok mmg x caye la harge die cme rm3.50 tok lauk ayam dan yang lain, yg kosong cme rm1.5o je.. tp mmg puas ati la.. kalu korng x cye cbe la.. pasarnye sabtu malam ahad. ade 1 je grai jual nasi lemak kukus kat situ, sebelah kedai jaul kasut. cuba la.. mmg betul2 HOLIAU!!! gile kentang la.. tp ade 1 yg paling besh.. ramai gadis22 comel akan datg ke pasar malam.. betol x ckp ak?? time 2 la leh cuci mata melihat keindahan cintaan ilahi.. hehe..
tp sebenarnye walaupun pasar malam ni ade kebaikan dan keburukannye ( cam tajuk ujian karangan jea) ia merupak satu platform untuk org mncari rezeki dan merapatkan hbangan silaturahim sesama jiran tetangga. mcm zaman sekarang ni kita bukan leh jmpe jiran kite slalu pon.. time psr malm la kdg2 kite t;srempak dgn mereka semua. betol x?? oleh itu ak arap pasar malam ni xkan pupus la kat m'sia ni. yela sekarang pon da byk pasaraya besar tumbuh bagai cndawan tumbuh selepasa ujan. tp yg penting pasar malam tetap besh!!!

Demi kebaikan bumi kita..


Kepada semua rakyat Malaysia yg msih sdar die ni rakyat malaysia la, beta menyeru kat korng sume, jom la kite sokong WWF (bkn yg gusti 2 tau..) tok tutup lampu kita selama sejam jea.. ala sejam ape la sgt.. X yah la nk tgok A.F time 2.. bazir masa jea..

korang jgn lpe tok daftar kat http://earthhour.org.my/

suke atau OBSES??

Korg pnh dgr x org kipas ssh mati (die hard fans)?? deorg ni mmg ske sgt pd ssuatu bnde... kire obses la.. cntohnye cam adek sdra ak.. die ni mnt gle kat Hana Montana.. kalu korg tegok mmg terkejut la.. sume barg die ade gmbar bdk 2... smai dalm blik.. cawan.. kre mmg mnt gle r.. adek gak org yg ske pada bndekan.. cam mto, kete n DLL.. klau dikirekan.. banyak gak duit abeskan kalu kite OBSES gle kat sesuatu perkara 2.. nasib baik la ak ni x termask kpd org yg obses gle.. ak mnt cket2 2 bleh la.. kalu b'abes duit tok sume bnde 2.. x yah la... cntohnye, ak mnt cm amek gmbr.. kalu dikiutkan ati.. nak bli kmere yg besh gle.. tp da ade kmere anset pon da ckup la.. haha.. ade gak org yg ske menulis.. yg ni x byk la gne duit.. tp bleh bg duit leh gak.. cam anta karya die kat paper kea.. buku kea.. dapat wang saguhati pea.. korg cbe la.. hehe..
sbnarnye, pe yg kite mnat, pe yg kite ske, kalu bnde leh wat kite appy @ bahgia, truskan la.. jnji tidak menggngu org lain tol x?? hehe..

Zoom Malaysia!!!


Waaa... da sepurnama hamba tidak membuka blog ini... hahha... baru seminggu jea ak x upd8.. Sebonaya ak baru jea balik dar wat Pengalaman Berasaskan sekolah (SBE) kat umah mmber ak kat Kg. tembuk(dalam bahasa banjar = tembelang [hantalur tambuk = telur tembelang]) eh bukan Tembuk Darat, Kuala Langat.

Baru ak tau banyak tempat2 besh kat sana.. bukan setakat projek mega dan kelapa sawet jea ade kat situ. Macam2 ada...

ok22.. sebelum bercerita lebih lanjut, ak nk cite skit la kedudukan tempat 2.. die mmg strategik la.. dalam kawasan kuala Langat dan dr umah mmber ak 2, korang jalan sikit jea, tp lbh baik naik motor la coz nti penat, da masuk daerah sepang.. kalu kat Banting korang tau ade ape?? mesti t'ingat pasl Morib kan?? sebenarnya ade byk lagi pantai kat c2.. ade pantai kelanang, kg batu, pas 2 korng grak jauh cket.. korg leh g pantai bagan lalang. Kt c2 la deorang wat Sepang GoalCoast. Peh, besh gle g kat situ, lagi2 tok pemuda2 bujang mcm ak nie.. bukan pea.. ramai gadis2.. aha.. leh cuci mata.. macm kat lua negara 2.. ditmbah pula dengan tilam angin.. PEH!!! sebijik cam kat Miami.. hahha.. ble time sunset 2.. korng leh r amek buku skecth.. leh lukis.. hahha.. tp korg jgn la ddk situ smpai lupa akan Magrhib..

ble ade mse lpang.. korng leh g K.Box (karoke box). besh siut.. melalak sana sini.. bukan org nmpak.. haha.. pas2 g main bowling.. haha.. Kering kalah!!! Kalu korng nak grak besh cket.. korng leh g nilai or seremban.. x jauh pon.. dkt jea.. lbh kurng 1jam..

adoiyai.. walaupun ak dok selangor gak.. tp x tau lak tmpt nie sebesh mcm nie.. hahah..

Zoom Malaysia, Zoom Tembuk..

banyak lagi boleh dilawati, banyal lagi boleh diterokai..

Wasalam!!!

Apa nak jd?

Malaysia sebuah negara yg telah merdeka selama 52 tahun. Tapi sekarang kita lihat, pelabagai masalah yg timbul, satu masalah x selesai, timbul satu lagi masalah. APA NAK JADI DENGAN MALAYSIA NI?? Walaupun ak ni x xpert dlm bidang politik ni tp sbgai seorg bakal seorg guru, ak kene gak amek tau pasal nie.
Korng ade baca paper ngn tgok tvkan?? yg sidang dun Perak dibuat bawah pokok. Ak bkn nk sokong atau bangkang, tp cube korang bayangkan bile negara luar tgok. Malu seh.. Bapak malunye.. wakil rakyat bersidang d bawah pokok. Biasanya org kumpul bwh pkok ni cme lepak22 kosong jea x pon makan cendol. Perangai mcm bdk2 sorg2. Kalu nk wat gak, pilih lah tmpat yg elk sikit. mcm 2, x yh la wat dewan Dun lagi lps nie, leh wat kt mane22 jea. Pas2 lulus usul. Ape bende nie. Adoyai... Bukanke kalu nk wat persidangan dewan mesti ade cokmar (tongkat) dan dpt perkenan sultan?? Mankin deorg gne tongkat ali jea kot time 2.. hahaha.
Nie lagi satu hal, pasal saman menyaman.. asek nk menyaman je.. haha.. nti jd tren kat m'sia ni, salah skit trus saman. ISH.....
Kita ni duduk berbilang bangsa. So kite mesti la hormat menghormati satu sama lain. bukan nk mencaci, menghina kaum lain. tgok mcm kami, elok jea ngan Kavin.. betol x Kavin??? haha..
Macam ni la, kepada semua rakyat Malaysia, kita sepattnya bersatu hati, melayu tlg melayu, melayu tlong org bkn melayu gak.. dan sebaliknya. x la negara kita ni kucar kacir. Klau orng luar tgok, Peh... mesti deorg gelak terbahak2 tgok gelagat rakyat kita...

p/s> mari kita sama2 doakan motor zul yg hilang dijumpai kembali.

Tolonglah aku..

AKU MANUSIA LEMAH SELALU TERJATUH
BERBEDA AKU DARI MU
KAU BERDIRI TEGUH
AKU SERBA TIADA AKU KEKURANGAN

Mesti korang biasa dengar ayat kat atas ni kan?? sebab ni lirik lagu yuna 2.

Kenapa ak plih untuk amek bahagian 2 jea?? Biasala ak.. ske amek lirik lagu yg ade kne mengena dgn kisah idupku.
Sbb ape?? ntah la.. ak rase ak ni cme pndai ckap jea.. tp x jd pape pon.. sbb 2 ak bnyak memerlukan org sekeliling ak tok menjayakan sesuatu perkara. tetapi ade gak INSAN yg memandangya sebagai satu jln utk ak memanipulasi org lain. Ade kea?? semua ak wat semua salah. aku bukan seorag yg srba tahu, aku cuma ckp dari pe yg aku tau dan pengalaman ak. bukn nk menujuk2 yg ak ni tau semua., antah lah.. Ramai org melihat ak mempu untuk melakukan sesuatu tugas. Tp sdgkan ak lsung x mmpu. ak memerlukan sekongan dr stiap sdut. Bukan hanya dengan mengkritik sahaja, membantah sahaja, merungut sahaja.. Ada org kte merungut 2 maknanya org itu shat?? Betol mmg dia sht dan x gle. Sbb semua manusia kat dunia xkan puas ati apa yg mereka ada sekarang.
Aku sdar diri ak, mmg byk kesilapan yg ak lakukan. Sbb 2 la ak minta pertolongan rakan2 semua. jika korang x de.. mmg ssh ak.. korag la yg banyk membantu ak..
Thank...

Owh betulke ape yg aku rasa nie?? JANGANLAH!!!

Pabila bangun dari lena, ku melihat jam di dinding.
baru 7.20 pg... 7.20 pg?? AGH!!!! ak da lmbat!!!
Ku segera menyiapkan diriku,
dalam keadaan kuchalana tersebut, sempat untuku mendengar radio.
7.50 pg, aku tiba ke kelas.
Aku merebahkan punggungku ke kerusi.
Melepaskan kepenatan berlari tadi.
Tiba-tiba aku melihat wajah dia,
Ah... sudah, perasaanku mula berubah.
aku sudah mula tidak senang duduk,
Resah gelisah.
Peluh mula mengalir di dahiku.
Dia berbicara dengan ku,
namun aku tidak dapat untuk membalasnya,
Kaku, menahan perasaan tersebut.
Ya Allah, jgnlah masa ini,
Masih awal pagi,
Aku tidak bersedia lagi,
Baiklah!!
Aku tidak dapat menahan perasaan ni lagi!!
ak pergi kepadanya dan berkata;
'En, izinkan saya ke tandas, dah x thn da nie'
Ya!!! Akhirnya ak meluahkan jua pe yg ak rasa.

sape suruh bagun lmbt, kan x puas..














Aku Pon Budak Town II

Tiba-tiba....
Zamri terlihat sehelai kertas berwarna kuning kehijauan. Warna yang bergitu menyerlah tersebut telah menarik perhatian Zamri. Kertas tersebut tertulis'
"Anda Mahu Ke Kuala Lumpur? Mudah sahaja, datang sahaja ke pejabat kami untuk ditemuduga menjadi Pegawai Perkhidmatan Pelanggan di Kuala Lumpur. Kami mencari pemuda-pemuda yang segak, tampan dan bergaya serta yang tiada kerja dan teringin sgt ke K.L, terutama kat ko, Zamri!!"
Tanpa berfikir panjang dia terus mengambil basikal BMX 789y yang dipinjam dari Kamil dan terus ke pejabat tersebut. Tapi yang peliknya, kat kertas 2, x de lak tulis alamat namun Zamri tetap sampai ke tempat yang yang diingini.
Sampai di sana dia disambut oleh aka penyambut tetamu. Boleh tahan jugak la cun die.

"Kak, kat sini ekh temuduga untuk keje kat K.L tue?" tanya Zamri kepada akak penyambut tetamu.
"Haah, mane kamu tau kat sini? Akak lupe ltak alamat pejabat kat kertas iklan 2. X pe lah, kamu amek giliran dulu, tungu dulu sampai no kamu timbul, pas2 baru masuk bilik tue" jawab akak 2 dengan nada yg penuh menggoda.

Zamri menekan mesin no giliran. WoW!! terkejut Zamri selepas melihat no tersebut, 114376. Ramai betul!! Tapi bila dia tengok betul-betul kertas 2 baru dia perasan no anda 114376 dan no sekarang 114376. Rupa-rupanya peabat 2 beli mesin nombor yang da rosak kat pejabat pos. sebb 2 no dia mcm banyak jea. Akak tue pon wat-wat la memanggil no Zamri, macam banyak la orang yg dtg. Dia mnyuruh Zamri masuk ke bilik yang pintunya berwarna Purple ke hijau-hijauan itu.
Setibanya Zamri melangkah masuk, dia melihat....
bersambung...

Red Giant mengganas di tempat sendiri

SELANGOR menewaskan Kelantan 3-0 di Stadium Shah Alam malam tadi pada satu perlawanan yang begitu mendebarkan.

Dengan kemenangan itu, Selangor melonjak ke tangga teratas Liga Super untuk menyingkirkan Kelantan yang sebelum ini merupakan pendahulu liga.

Kehadiran penonton yang begitu membanggakan iaitu kira-kira 40,000 orang penyokong telah merancakkan aksi perlawanan.

Seawal minit keempat, Selangor sudah mendahului 1-0 selepas hantaran dari sebelah kanan Amirulhadi Zainal berjaya ditolak masuk R. Surendren.

Namun malang menimpa Selangor apabila bek tengah, Khairul Anuar Baharom dilayangkan kad merah pada minit ke-39 selepas dikatakan telah menyiku Mohd. Zamri Ramli.

Sebaik separuh masa kedua bermula, Kelantan menguasai keseluruhan permainan dengan kesemua pemain Selangor terpaksa berkampung di kawasan sendiri.

Namun Selangor menerusi satu serangan balas memperolehi sepakan percuma di depan pintu gol Kelantan selepas Safee Sali dijatuhkan.

Sepakan percuma yang diambil D. Surendran itu terus menerjah jaring untuk gol kedua Selangor pada minit ke-68.

Kelantan pula semakin tertekan apabila penjaga golnya, Halim Napi dilayangkan kad merah pada minit ke-77 selepas sengaja membaling bola ke arah pemain muda, C. Premnath.

Selangor akhirnya melengkapkan kemenangan bergaya dengan gol ketiga menerusi jaringan Premnath yang menerima lorongan cantik daripada kapten, Amri Yahyah pada masa kecederaan.

Selasa ini, Selangor akan bertandang ke Ipoh untuk bertemu Perak pada suku akhir pertama Piala FA dan pertemuan kedua akan berlangsung di Shah Alam pada Sabtu.

(selangorfc.com)