Tentang tentang

My photo
Sekinchan, Selangor/kuala lipis, Malaysia
Tanggal 14 March 1988 pukul 9 pagi, lahirlah seorang bayi lelaki. En. Ismail telah menamakanya Mohd Faqhreel Aizad. Selama 13 tahun ia menetap di Klang bersama-sama keluarganya sebelum abahnya meninggal dunia dan menetap di Sekinchan hingga sekarang. Beliau masih lagi berlajar di IPGM Kampus Tengku Ampuan Afzan di Kuala Lipis dalam jurusan Ijazah sarjana muda pendidikan major PSV. Tidak lama lagi akan mendapat gelaran 'Guru'/'Cikgu'. Sangat gile akan kentang. [EN]

Selamat tinggal, selamat datang...


Assalamualaikum.. tarikh hari nie 29 Disember 2009.. Tahun baru Hijrah kita telah laluinya minggu lepas, dan kini tahun baru masihi pula.. macam-macam yang telah berlaku dalam satu tahun nie,, ada yang gembira, sedih, suka, duka, manja, lara semua tu adalah pengalaman dan pengajaran bagi kita semu, dan kita yang melaluinya perlulah ambilnya sebagai iktibar. jangan nak mengeluh atau merungut sahaja.. kita ambil yang jernih dan buang yang keruh..

aku harap, tahun depan dapat adalah tahun yang lebih baik dari tahun ini. harap salah silap ak yg x sengaja atau pun tidak korang maafkan ekh.. x malu mintak22 plak,, dah tahu bat salah jgn la wat lagi.. paham x Faqhreel?!! ye sy paham...

aku gak harap, kawan-kawan ak yang lain labih berjaya tok taun depan, Hanif dengan PEPATUNart nya, SUHA dgn KADnya, PAAN dgn Kartunya, BIHA dgn Keycainya, MIS dgn program bahasanya, REDZA dgn JPPnya (nk jd lg kea??), ESAH dgn L & P nya dan untuk semua la.. (malas nak taip semua nama).. berjaya!! lagi-lagi untuk praktikum nnti..

hehhe.. maaplah kalu x de nama tu... dan aku harap gak, persembahan teater tok tahun depan lagi MANTOPlah dr tahun nie..

akhir kata dari ku,

SELAMAT DATANG 2010,

SELAMAT TINGGAL 2009,

PAHIT MANIS KITA TEMPUH,

DALAM HATI TETAP BERKEKALAN.


post signature

Umpama Mimpi Dalam Mimpi~~

mimpi Pictures, Images and Photos


wah~~ tajuk entry kali ni mcm tajuk lagu da.. Damasutra - Umpama mimpi dalam mimpi.. tapi bukan itu yang sy nak ceritakan.. tu baru je set induksi.. belum penyampaiannya lagi (berlatih tok praktikum sem depan),,,

Menurut Kamus Dewan edisi ke 4, mimpi bermaksud sesuatu yg terlihat atau dialami dlm tidur: ia melihat segala-galanya. manakala mengigau pula bermaksud bercakap pd masa tidur, meracau (semasa sedang tidur): Min, kau ~ nak, mengucaplah; 2. bercakap yg tidak tentu hujung pangkalnya, meracau; 3. bercakap yg bukan-bukan, merepek;

Jadi sy nak cerita pasal mengigau nie.. sebab tiap malam ak tido lewat, tido ngan adek2 laki aku nie, so.. ade jek bende yang deorang ni mengigaukan, macam-macam bende leh dengar.. hahha..

Mengigau, sleeptalking atau somniloquy merupakan vokalisasi saat tidur, bisa berupa kata-kata yang jelas atau bahkan sekedar gumaman. Kondisi ini bisa dipicu oleh keadaan emosional-psikologis, demam atau tidur yang terganggu.

Biasanya berlangsung pada tahap tidur ringan, atau kadang kala pada tahap mimpi (REM sleep.) Jika terjadi dalam tahap tidur mimpi, biasanya terjadi bersesuaian dengan mimpi yang mengejutkan, seperti melihat pencuri atau melihat sebuah kecelakaan. Kata-kata yang keluar bisa berkaitan erat dengan mimpi atau bahkan berlainan sama sekali, misalkan dalam mimpi meneriakkan “maling!” tetapi kata yang keluar adalah “mama!“ Si pengigau tidak ingat apa yang dikatakan atau bahkan mimpinya sendiri.

Ada sebuah gangguan tidur yang bernama REM Sleep Behavior Disorder (RBD), dimana penderitanya seringkali bermimpi harus mempertahankan diri dari serangan sehingga dalam tidur bergerak memukul, menendang dan juga mengigau. Gangguan ini banyak diderita oleh pria lanjut usia, dan biasanya diikuti dengan penyakit-penyakit syaraf degeneratif seperti parkinson. Diduga kuat RBD dapat disebabkan oleh beberapa obat psikiatris.

Diluar gangguan-gangguan tidur, mengigau sampai saat ini tidak dianggap sebagai suatu gangguan ataupun penyakit. Berkaitan dengan kepercayaan tradisional maupun supranatural, saya tidak berkompetensi untuk memberikan penjelasan. (http://sleepclinicjakarta.tblog.com/post/1969885729 )

ak ingat lagi kawan aku pernah cerita, abang die mengigau, buang air kecik dalam peti sejuk.. elok jek bangun, bukan peti sejuk, pancut.. hahha.. ade gak yang makan masa tidur, lepas tu pagi esoknya keluarganya tanya die x ingat yang dia makan.

orang cakap, kite boleh mengigau nie disebabkan terlalu penat pada siang harinya, jadi sampai terbawa-bawa dalam tidur. jadi sebelum tidur tu, ameklah air semayang dulu, baca doa sebelum tidur.. x dela mengigau..

kata FAQHREEL ~~> macam ak ni x prnah mgigau jek.. ak rase lagi teruk kot.. hahha..

post signature

~ 2 kali sebulan?? ~

Assalamualaikum.. yeah!! hari ini ada entry lagi...

Cerita hari ini bermula pada pukul 5 pagi tadi, mak ak mengejutkan ku kerana dia mendengar orang meminta tolong dari tepi jalan..
Lantas ak bangun dari tidur dan pergi ke tepi jalan, kelihatan lampu biru berkelip-kelip.. ya.. kereta peronda polis rupanya. Ak memberanikan diri untuk ke tempat tersebut, rupa-rupanya sebuah kereta telah masuk ke dalam parit dan suara yang meminta tolong tadi adalah pemandu tersebut...

Peh!! macam karangan darjah 6 la plak.. hahahha... nasib baik la orang yang xcident tu dapat kuar dari ketenya, sebab keretanya dah terbalik masuk ke dalam parit. parah gak orang nie.

jiran aku cakap tadi, dia orang awal datang tapi takut nak dekat.. hihihih.. adeke.. 2,3 kete berhenti tapi deorang terus balik.. x tau la nape... nasib baiklah kete peronda polis tu lalu, die yang bawakan orang tu ke hospital.

Sebenarnya dalam bulan ni dah 2x kete masuk parit kat depan umah aku nie, minggu lepas kete imam. pagi gak, masa tu hujan renyai2.. die baru balik dari mengeteh.. mase nak masuk umah die, lori langgar dr belakang.. nasib baik x teruk...

jalan depan umah aku nie besar (4 lorong) dan lurus, jadi kebanyakan kenderaan yang lalu lalang kat sini semuanya laju-laju.. dah tu, jalannya pula x rata dah..

kalau malam-malam lori kontena lalu, mesti begegar... jalan dia dah mendap.. nampaknya pihak yang bertanggungjawab kenelah amik perhatian bende nie.. lagi satu, jalanya pula gelap... mana ada lampu..

**********************************************************

kemalangan minggu lepas

pokok kelapa yang menghalang kereta jatuh lagi dalam


bahagian belakang yang dilanggar lori

**********************************************************

kemalangan pagi tadi.


panuh dalam kereta dengan lumpur..

pandangan dari hadapan.. jangan hiraukan budak berseluar kuning tersebut..

**********************************************************

jalan yang lebar, lurus dan tidak rata bukan??


post signature

~ mahu seperti dulu ~

yea~~~ ari ni dua kali sy wat entri.. hihih...

bukan apa.. saje je yela.. dulu sy selalu hupdate belog sy.. sekarang dah jarang dah...

mungkin sy sibuk kot.. yeke faqhreel?? jangan nak tipulah..

hihih.. pagi tadi sy buat wallpaper baru, sebenarnye dah lama dah nak tukar wallpaper, tapi tak tahu nak ambil subjek ape sebagai idea utama..

jadi pagi tadi saya belek-belek gambar yang sy pernah buat/download.. terpandang pula dekat banner B.I.G. jadi sy ameklah background die.. dan sy tmbah dgn gambar katak.. haha.. nape ntah letak gambar katak tu... sy pon x tau..

sy letak terus warna purple tok latarbelakang kerana background die kadang-kadang lambat keluar.. tak nampak tulisan dia..

eh. napa sy agak skema malam ni?? hihi...

kata FAQHREEL~~> sape nak khawen ngn orang selangor lepas nie kene sediakan rm300 la pling kurang.. hahah..


post signature



~ copY pasT ~

salam semua.. selamat pagi..

nak tergelak aku malam tadi, bukan apa, mak cik aku call aku.. aku ingat sebab ape.. yela tengah-tengah malam kol.. rupenye nak tanya macam mana nak transfer gambar dari kamera ke PC die.. aku kate la copy past jek.. agak lame gak la nak mengajarnya.. huhuh,,,

tetibe teringat aku pasal 1st time aku pegang komputer, mase tu sekolah rendah lagi.. darjah tiga.. tapi masa tu aku x belajar pon pasal Word ke ape kea... aku cume belajar melukis menggunakan kod dalam pc ni.. ak lupe apa nama dia.. tekan f1,f3,f4 banyak-banyak pastu jadi satu lukisan. jadi masa tu aku hanya mengetahui fungsi komputer hanya untuk membuat bende nie dan tidak lebih dari itu.. muahahhaa... jahil sungguh ak nie..

lepas kelas tu tutup, aku dah x pengang komputer dah sehingga la arwah abah aku beli komputer.. ingat x dulu kerajaan wat 1 rumah 1 komputer? pastu leh kuarkan duit KWSP tok beli komputer, masa tu pejabat pos wat.. ODERSAJA.. hahha.. tapi x lama juga la.. sebab kene jual balik.. hahaha.. tapi yang penting masa tu, ak masih lagi tidak tahu pasal WORD.. nak tau aku tulis kat mana?? PAINT.. hahahahha....

lepas tu 1st time aku main game C.S (counter strike la).. masa tu aku form 1.. member aku ajak g C.C main game.. hahah.. aku da lah x tau pape mase tu.. g je la.. pastu main C.S.. hahha.. ak langsung x tau pape.. aku x tau ak hidup ke mati.. jalan gne error je.. x gne mouse.. haha..

bile aku pindah kat sekinchan ni jek aku belajar sikit gune komputer nie.. tu pun belajar sendiri.. macam wat power point.. hahha.. kalu nak tahu, aku ngan member aku lah orang pertama wat perbentangan kat sekolah gune power point.. hahahhaaha... orang lain sume gune kertas majong masa tu.. hahahaha.....

sekarang ni ada pusat ICT katkampung ak.. bayar RM5, percume tok tiga bulan.. adek-adek aku x lekat kat umah lansung.. asek g sana jek.. nasib baik la dekat jek.. nampaknya deorang lagi beruntung dari aku lah.. kecik2 kecik lagi dah pandai gune komputer.. muahahhaa...

kalu kite lihat sekarang nie, internet, komputer memnag perlu untuk semua orang.. jadi janganlah halang anak kita nak belajar komputer dan bukak internet, cuma kita perlualah pantau mereka setiap masa...

kata FAHREEL~~> ak masih nak belajar pasal komputer nie.. macam betulkan die.. nnti senang.. tol x??

post signature

azam, impian atau angan-angan?

salam semua, korang apa khabar?? sihat?? sy sgt bosan ok bile cuti-cuti nie.. yela x de wat pape pon.. mule-mule ingat dulu nak keje.. last-last x keje gak.. jadi penggur gak... time awal-awal dulu time gi Guardian Sg. besar, sebelah tu ad kedai fon, pastu tulis 'ada jawatan kosong' ak pon g la.. macam2 nak g tanye.. but.. x jadi sebab pekerje dalam kedai 2 sume pompuan dan CANTIK-CANTIK lak tu.. hahhaha.. tergoda iman I tau.. muahahhaa...

eleh.. ye la tu Inchik Faqhreel.. cakap je la malas nak keje... alasan pompuan cantik.. hahaha.. x munasabah lansung...

yela.. sy nie awal2 je.. berazam nak keje.. last-last tak jadi lansung.. angan-angan je la Faqhreel.. hari ni 8/12/9009... erm,,, ak nak tanye ni.. azam korang tahun nie yang korang berazam masa tahun lepas tu da terlaksana ke blom?? ataupun angan-angan juga?? muahaha...

ak rase tahun ni x nak la azam-azam nie,, sebab besar kemingkinan kita akan lupe.. Tu Ko Je FAqhreel.. PELUPE.. ORANG LAIN X MUNGKIN KOT... hehhe..

macam au nie.. taipa masa ade je azam baru.. yg lame x juga buat.. eh.. buat gak.. tapi amek masa la.. sekarang ni aku nak tukar,, x nak azam-azam.. nak IMPIAN... lain ke ke dua-dua 2?? yekot.. tapi impian aku ni akan mengambil janga masa yang lama dan usaha yang tidak henti-henti.. kalau tidak.. x dapet den nak nolongnye..

jadi macam mana korang pulak?? AZAM? IMPIAN? ANGAN-ANGAN?? pilihlah..

post signature

KOSONG

salam semuanya,, sudah lama juga aku tidak menghapdate blog nie.. macam dekat seminggu jek..

ntahlah.. macam tiada cerita yang hendak dikongsikan.. tidak macam selalu.. terlalu banyak cerita yang ada..

sekarang ni aku dalam keadaan cuti,, dan biasalah.. nak buat apa lagi?? hana sekadar duduk di rumah.. nasib baik line kali ini cukup baik.. bleh la layan internet.. aku tgok kat 'fesbuk' semua orang buat renunion.. jumpe rakan-rakan lame..

hai~~ aku bile palk nak wat nie.. yela.. mereka semua sebuk-sebuk belaka.. bukan semuanya cuti macamaku.. ada yang kerja.. dan ada yang ada program tersendiri.. jadi memang sukar nak jumpe mereka nie.. huhuk.. :(

erm.. 12/12 ni abang sedara aku nak tunang.. nampaknya x lama lagi merasa la aku ada akak sedara.. huh... tetiba teringat lak aku tadi... rakan mak aku datang.. tiba-tiba aku terdengar dia ckp.. 'Ank hang ni bile nak......' pastu mak aku plak sambut ' ntahlah, kahenak (biar) dulu.. biar dia abeskan blajar dlu'....

erm...... macamlah ak ni perempuan.. hahahha....

bila sampai waktunya nnti.. adalah tu.. ihihihi....

oklah,, kilat dah kat luar tu.. aku nak tutup laptop dah.. ihihi..

wasalam...

kata faqhreel~~> nape ak malas nak uplode gmbr kat entry aku?? macm x menarik je kan??


post signature