Tentang tentang

My photo
Sekinchan, Selangor/kuala lipis, Malaysia
Tanggal 14 March 1988 pukul 9 pagi, lahirlah seorang bayi lelaki. En. Ismail telah menamakanya Mohd Faqhreel Aizad. Selama 13 tahun ia menetap di Klang bersama-sama keluarganya sebelum abahnya meninggal dunia dan menetap di Sekinchan hingga sekarang. Beliau masih lagi berlajar di IPGM Kampus Tengku Ampuan Afzan di Kuala Lipis dalam jurusan Ijazah sarjana muda pendidikan major PSV. Tidak lama lagi akan mendapat gelaran 'Guru'/'Cikgu'. Sangat gile akan kentang. [EN]

:Salam Aidiladha:


Selamat Hari Raya Aidiladha~~~

berhati-hati ketika pulang~~~

keluarga menunggu daging korban, bkn menunggu ahli yang korban di jalan raya~~~

jangan lupe pos daging sekali kat aku ekh.. hehehe...~~

post signature

1 kali hua, 2 kali hua, 3 kali hua, huahuahua~~~

Hari ini saya nak cerita pasal gelak, saya baca fakta ni daripada Astroview..

Saudari rakan saya selalu kata, gelak ni terapi hidup, kalau die sedih ke, tension ke, mesti dia akan gelak jek, kadang-kadang dalam mesej pon die "just" gelak jek.. hahhaha... kadang-kadang terlebih gelak sampai nampak sgt die sedang tension.. hahha..

Fakta 1

  • Menurut University of Maryland, ketawa ni berupaya untuk mengembangkan saluran dan melancarkan pengalirana darah. Jika tekanan yang dihadapi seseorang individu itu mengecut 35% saluran darahnya, ketawa dapat membuka semula saluran tersebut sehingga 22%, ia baik untuk penghidap diabestis.
Fakta 2
  • orang yang kuran ketawa mempunyai risiko penyakit jantung 40% lebih tingi berbanding mereka yang kerap ketawa~~.
Fakta 3
  • HDL (kolestrol yang baik untuk badan) meningkat 26% serta menurukan risiko penyakit kardiovaskular bagi mereka yang sering ketawa - Loma Linda University
Fakta 4
  • Apabila ketawa, tubuh akan menghasilkan 'beta-endorphin'(hormon penenag asli) untuk mengnyah penyakit, menambah aktiviti 'sel T' yang penting dalam rawatan AIDS, menambah sel-sel pembunuh virus badan barah, menggandakan penghasilan 'immunoglobin lgB' serta 'complement 3' yang membantu antibodi menyerang sel-sel yang gagal berfungsi. (tinggi tol ayat-ayat die.. pening aku.. hahah)
Fakta 5
  • Aktiviti fizikal ketawa mempengaruhi kesihatan mental. penghasilan hormon-hormon gembira dapat mengatasi emosi negatif seperti marah dan takut, mengurangkan penghasilan 'dopamin' bahan kimia yang terhasil akibat gusar/kecut perut seperti ketika bergaduh atau menaiki kapal terbang - Dr hans Selve (1960-an)
Fakta 6
  • 100kali ketawa = 10 minit mendayung / 15 minit mengayuh basikal statik yang melibatkan regangan diafragma, abdomen, repiratori, rahang muka, kaki dan otot belakang.
Fakta 7
  • Apabila ketawa, diafragma bergetar lalu bertindak seperti mengurut sambil menrangsang pergerakan organ-organ di sekitarnya.
Fakta 8
  • Ketawa adalah senaman erobik yang meningkatkan kadar pengambilan o2 dalam badan untuk merawat asama dan ganguan paru-paru. otot-otot yang merengang ketika ketawa menjadi lebih reklax dan peredaran o2 ke otot-otot menjadi lancar.
Fakta 9
  • Ia membakar sekitar 50 kalori sejam. bayangkan jika anda terus bersenam dan menjaga diet pemakanan secara sihat ditambah dengan aktiviti ketawa, anda pasti dapat mengekalkan barat badan yang ideal dan hidup pasti terus ceria dan positif.
Ha!!! tengok banyak sungguh fakta tentang gelak nie. Macam sepupu sy ckp tadi, gelak ubat segala duka.. kalau gelak mesti hilang sedih.. hilang tension.. Tapi, yang penting, kita jangan terlalu gelak banyak sangat. Bia berpada-pada dan tgok kawasan sekeliling. kalu kita main gelak jek, gelak terbahak-bahak kat tempat awam. bukan kita yang gelak tapi mesti orang ramai tergelak kecil sebab lihat kita.. hahhahahaha.... lagi satu, orang cakap bile gelak banyak nnti ilmu banyak hilang.. tapi nak buat macam mane, time-time tension belajar, kene la wat lawak sikit-sikit.. baru hidup ceria.. tol x??
Sy ske tgok orang gelak, sebab kite leh lihat macam-macam gaya.. dan itu juga akan membahagiakan mereka betul x??
jadi rakan-rakan.. jom kita gelak sama... huahuahuahuahuahuahuahuauahauhauahu........

FAQHREEL kata~~> org tua kate banyak gelak banyak nanges... seimbang la tu...

post signature

Monodrama, antara pengalaman dan kejayaan..

salam.. malam tadi atau lebih tepatnya pagi tadi kurang lebih pukul 1.30am kami selamat sampai di Institut selepas 2 hari di Kelantan kerana menyertai pertandingan monodrama peringkat wilayah timur di DBP Wilayah timur K. Bahru..

walaupun kami hanya mendapt tempat ke 4.. tapi macam-macam pengalaman saya aku merasinya. memang tak rugilah aku pulang lewat. di sana bukan sahaja dapat berjumpa dengan S.N Dato Anuar Riduan (siap salam, mis ko x dapt salam dgn die pon.. hahah), malahan ramai pengiat teater kat sana terutama Abg Azmi.. hahha... besh gak berkenalan dengan die.. lepas ni kalu ade pape nak mintak tolong atau pandangan boleh la hubungi dia.. lagi pon die Timbalan Presiden Persatuan Teater Negeri Pahang.. pastu dapat gak tukar-tukar no dengan orangDBP kat sana.. kalu ade pape leh gak mintak tolong kat deorang... betol x?? senang gak kan?? kalu kite ade ramai kenalan dengan orang yang berpengalaman... hahha...

lagi satu aku nak cite, sepanjang perjalanan kami hujan tampa henti sehinggakan bas kami terpaksa meredah banjir pada sesetengah tempat.. huhuh.. ade gak yang bas terpaksa berpatah balik kerna bahnya sgt dalam dan jauh..

lagi 1... leh gak jumpe nenek aku.. haha.. lame gak dah tak jumpe die...

nampaknya tahun depan kami kene lebih banyak berlatih dan mendalami monodrama itu..

haha.. ni ak pos da hari lepas aku tulis... sebab line da x de ari tu...

post signature

alhamdulillah..~~~~

salam semua.. hari ni hari rabu.. petang nnti ak ade paper pj... peh.. byk gile nk mengiat..

rakan-rakan... betul orang cakap bile kite sebelum tidur niat nak bagun pukul berapa mesti kite terbangunkan?? sebab aku ddah banyak kali da wat.. jadi memang jadi.. tapi mesti tidur balik... hahhaa.. sebab minda aku masih lagi nak tidur.. kuikui.. orang cakap kalu kite bangun dan terus bangun yakni tidak menutup mata kembali, kite akan berasa segar bile bangun tu.. yeka?? yela tu.. hihihi...


semalam, buat pertama kalinye baju orang tempah kat aku sudah siap, jadi tunggu die nak bankin je.. lepas die bankin.. bolehlah aku pos baju nie kat die.. 36helai semuanya.. alhamdulilah.. dapat la untung cikit sebab ak wat baju ni kat INCHIK LAH.. (cnjaya.com.my) kalu wat sendiri mesti banyak untungkan?? tgoklah nanti.. ade rezki, aku belilah peralatan die.. rakan aku dah banak kali dah ajak join die wat, aku just bagi modal jek.. untung same-samelah.. rakan aku wat printing baju ngn doll.. PEPATUN art work, mungkin korang penah nampak baju2 die, dan dah kene ciplak pun ade design die.. siap jual kat pasar lagi 2.. sian die.. hihihi...


oklah, ak nak sambung mengiat kembali nota-nota nie.. hihi.. pada rakan-rakan ku di INSTITUT.. selamat berexam.. hihi.. nnti bila pulang berhati-hati di jalan raya...

post signature

maaf.....

salam semua.. uh.. sudah berapa kurun ak x hupdate blog nie.. yela.. sejak ketiadaan brodband di tangan hamba ini.. hanya berbekalkan wifi sahaja... uh.. mmg x dapat la den nk hupdate selalu.. ni pon x tau la laine ni dapat bertahan berapa lama lagi..

hehe.. sekarang nie aku tengah final exam.. dah tiga paper selamat da.. tinggal dua lagi.. moral ngn pj.. uhu... arap22 x de pape la lepas nie..

pastu ak kene g kelantan lak.. monodrama peringkat wilayah timur.. huhu. x dapatlah den nak balek awal... 24 baru leh pulang ke pangkuan keluarga.. arap22 time ak g kelanatan x la banjir.. hihih.. ni pon props ak x siapakan lagi nie.. esok la nk siapakan props tu...

k la.. ak sekarang x de pape da nak cite sgt.. buntu idea.. x kan nk cite jawapan ak tulis tadi.. hahha.. k la.. nnti kau ade idea.. ak hupdate lagi...

kata faqhreel~~> happy besdae to my pren MISS LOLLY.... hihi.. kamoo cute macam mana pon tetap ak lebih muda dari mu...

post signature