Tentang tentang

My photo
Sekinchan, Selangor/kuala lipis, Malaysia
Tanggal 14 March 1988 pukul 9 pagi, lahirlah seorang bayi lelaki. En. Ismail telah menamakanya Mohd Faqhreel Aizad. Selama 13 tahun ia menetap di Klang bersama-sama keluarganya sebelum abahnya meninggal dunia dan menetap di Sekinchan hingga sekarang. Beliau masih lagi berlajar di IPGM Kampus Tengku Ampuan Afzan di Kuala Lipis dalam jurusan Ijazah sarjana muda pendidikan major PSV. Tidak lama lagi akan mendapat gelaran 'Guru'/'Cikgu'. Sangat gile akan kentang. [EN]

.:macam hampeh:.



salam semua... jam kat laptop aku menunjukan pukul 11.55pm.. kat luar hujan sepoi-sepoi bahasa.. haha.. bes tol kalu dapat tidur nie.. hihih.. tapi nk wat macam mane.. aku ni dah berblog.. hati mestilah nak hupdate bende nie.. sekarang ni pun dah lame da aku x hupdate.. nampak macam bersawang disana sini.. siap ade sarang tebuan lagi tu.. Faqhreel!! x baik menipu.. yea.. baik.. saye x tpu.. hahaha....

bukan ape.. aku just malas jek nak menaip sejak dua menjak nie.. 2 yang malas nak hupdate tu.. patutnya semalam aku da dapat hupdate tentang kemenangan aku bersama rakan-rakan dalam perlawanan hoki.. kami menag 2.. hahaha...

ok22.. aku cerita sikit pasal bende tu, hari minggu lepas kami join pertandingan hoki Piala Dato Mazlan... hahha.. selepas berhempas pulas, membakar kulit kerna main di tengah-tengah terik matahari.. kami telah ditabalkan sebagai johan.. hahha.. posisi aku dalam pasukan ialah sebagai gol kepper jek.. haha.. aku dua bolos... tapi yang paling bangga sebab dapat selamatkan 2 pukulan dari Incik Sarudin masa Final.. hihi.. sebab 2 leh menag.. dan respect kat Bino sebab die jaringkan gol kemenangan kami pada waktu tambahan.. hihihi... bangga lebih seab kami jadi juara sulung piala nie.. lepas 2.. ni 1st time dapt gelaran juara.. kalu x asek naib jek.. hahaha....

ok22 sekarag aku nak cite pasal ketidak puasan hati aku lak.. mule-mule sekalikepada sesiapa yang terasa tu,, jangan la kecik hati ekh.. ni semua tok kebaikan semua orang gak... hihi... nape aku rase x uas hati?? yela.. ak dok asaram ni macam rase dok stinggan jek.. bak kate suha la.. tapi bukantakat suha jek cakap.. ramai klagi yang cakap.. yela.. mane x nye.. boleh dikatakan 3 bulan sekali x de air.. huh.. payah seh kalu x de air ni.. air bukn boleh diganti pun.. yela kalu x de letrik ade lilin tok terangkan malam.. ni kalu x de air macam mane nak mandi?? btol x?? dan sekarang ni dah dekat 3 ari krisis air ni berlanjutan.. rasa macam zaman dulu-dulu jek.. nak buang air jek kene tadah air dulu.. kalu kene time x tahan sangat tu macam mane??? ish2222..... nape lah pihak yang bertanggungjawab tidak ade inisiatif tok bende ni??? mungkin aku x tahu.. tapi dari pandangan mata kasar aku.. x de pape pun.. yela.. bagi aku la kan.. kalu LIPIS ni memang selalu x de air.. nape x kite wat satu tong takungan air?? bukanlah tok sorang satu tong wahai sahabatku... kite just wat satu asrama ni satu tong yang besar.. boleh tampung tok 1 minggu sekurang-kurangye.. x de ajet la Faqhreel!!! ha.. tu la yang aku pelek.. nape mesti x de bajet?? bende lain leh wat?? yang paling penting.. jamuan akhir tahun?? patutkea nak buat jamuan?? kite tgok yang mane lebih penting dulu la.. ini lah pentingya wakil pelajar.. menyuarakan suara pelajar, pendapat pelajar kepada pihak atasan... ah.. hangat22 taik ayam jek.. awal22 dulu yela.. bukak kaunter.. 1 hari.. tanya masalah pelajar.. sekarang?? erm..... mungkin orang akan kate.. 'kau cakap jek senaglah Faqhreel, cube kau lak yang buat" memang senag bile bercakap, tapi kite kerja dalam satu kumpulan, ramai, cube bekerjasam dalam mengatasi masalh yang macam ini, bukan masalah yang remeh temeh jek.. macam......

dahlah malas aku nak cakap,nanti kate aku REBAL lak... aku tgok lambang wifi kat laptop ni macam da x de jek.. x bagi aku pos la nie.. hahahha...

kata FAQHREEL ~~> ak baru post pagi nie.. past balek... sbb malam tdi line x dea...

post signature

Amali PSV sem4, DUGAANNYA!!

alhamdulillah.. tadi selesai sudah hari pertama ujian amali kami.. aku just lepas bahagian arca jek.. anyaman mungki sok pagi kot.. yang beshnya sok.. sume name depanye 'M' sebab orang yang namenya selain huruf 'M' telah pun manamatkan sesi soal jawabnya.. huhuh...

macam-macam DUGAAN yang menimpa aku sepanjang nak beramali nie.. yela.. pada mulanya di tangguh... pastu arca aku kene buat balek.. macam-macam bahan gune.. last-last kol 3 pagi semalam siap.. haha.. memang kerja di saat akhir tol aku nie.. Eh, bukan saat akhir la.. tapi bahan dan idea yang x mengizinkan.. uhuhuhu....

aku harap orang pahamlah pada arca aku tu.. sebab aku pun rasa kurang puas hati dengan arca aku, lagi-lagi bile Mas bdk sem 3 cakap die x nmpak pe pon pada arca aku, maksud die x phm la pe yang aku buat.. dan lepas 2.. terus moraliti aku down.. PEH!!! buat penat-penat.. orang x phm pe yang aku wat??? huhuhu macam nak jerit2 pon ade mlm tadi.. kahkahkah...

sebab tu la aku wat arca aku bernama DUGAANNYA.. macam-macam dugaan aku tempuhi dalam meniti amali nie.. hahha.. yela tu FAQHREEL... hidup ini penuh dengan alasan~~~

TP.. dalam keadaan gemuruh tu.. sempat2 gak bbdk nie berpossing... hahha..

kata FAQHREEL ~~> x de pape

post signature

hari ini, esok dan seterusnya....

bismilahirahmirahim...

salam semua.. ak baru jek sampai mlm tadi dari s.alam..

cuti 5 ari nie ak just ddk s.alam jek.. x balek kampung pun..

orang raye ak raye gak.. kahkahkah...

yela.. jiran umah mak cik aku tu orang INDIA.. jd mlm depavali 2.. mmg meriah gile die aku tgok.. main mercun sampai x ingat dunia.. dan memang teori ak betul (korang cek balek la psl entry ak yg pasl mercun 2) sebab ak tgok yang bbdknye just tengok n bersorak jek.. orang dewasa yang bakarnye.. kalu kite.. mahu berebut bbdknye nk bakar..

huhuh.. soknye depavali 2.. 1 ari aku hanya mengadap t.v.. dan rancangan yang aku lihat.. hahaaha.. cite tamil la.. ni sume sebab mak tam ak.. die dtg umah m.cik aku.. pastu bkk lak chanel 202... ha.. lekat sampai ke malm.. hahahha... salah satu die cite KURUVI.. hahah.. pelakon die sivakasi.. kate mak cik aku la.. die kenal pelakon2 tamil nie.. hahahaha.. cite ni belakon kat M'sia.. kahkahakha... jadi orang jahatnye samseng M'sia la.. kahkahakah...


ok2.. kite tukr cite lak.. sok ak da amali PSV.. mmg betol sok.. x de tangguh22 dah.. hahahha.. kerje22 ak 80% siap da... nk murnikan sikit.. harap2 ok la ekh sok...

kata FAQHREEL~~> printer lak wat hal.. mcam kat umh mak cik jek.. ak rase sebab katrij ni la...

post signature

waa~~~~ sume orang da pulang!! aku??

huhuhuh... semua da pulang BERAYA.. aku bagaimana pula?? nk mandi minyak lagi.. maruku... capati.. papedom... waaa.... bagaimana??


HOI!!! faqhreel.. x yh nk berdrama la kat sini.. taullah baru abes persembahan teater mlm tadi... wawawaawaw... psl persembahan teater 2.. aku sgt puas ati.. semua pelakon all out.. x nmpak langsung kecacatan.. semua wat yang terbaik... dan aku sebagai pengarah.. hahahha... rase macam bangga la plak... kihkihkih... ak nk ucapak ribuan teriam kasih kepada semua yang terlibat malm tadi.. x lpe gak kepada beberapa orang rakan aku yang dah kuar dr GITA ni.. sayang korang x dpt join mlm tadi...

tapi.. teater da abes.. ade 1 lagi.. monodrama.. jadi ke x bende nie?? uh.. x pe la.. kite cube sedaya yang mampu...

papepon.. dengan tiket yang aku baru beli tadi.. sok aku akan pulang dengan bas PAHANG LI SIONG pada pukul 11.30 pagi... doakan aku selamat dalam perjalanan...


kata FAQHREEL~~> jgnlah bas mcam arii tu lagi.. hhihih...


post signature

bercelaru, berdebar, MENCARI KONKLUSI..

mengira waktu, mebilang masa, menanti ketika.....

ESOK!!!


kata FAQHREEL~~ macam2 ade rase.. x sbr, gemuruh.. harap2 esok berjalan lancar.. AMIN..

post signature

riang ria raya JOJO..


ak nmpak bulat jika tidak berjanggut~~~

asalamualaikum semua.. pe habaq?? peh.. koi ngok sume blog bbdk mktb nie hupdate ttng jamuan mega raya.. mcm 2 koi x yh la wat..

peh.. ber"koi"2 lak aku nie.. hihi... sebenarye ak baru jek alik dr Raub.. umah Inchik Johan.. die wat rumah terbuka.. hehehe... bape kete ekh g tadi?? erm.. 1,2,3.. 5 kete 4 moto.. wuahhaa...

1st time ni kami gi umah inchik Johan.. setelah sekian lama kami menunggu dan menunggu akhirnya.. beliau telah mempelawa kami ke sana.. hahah.. menu utama, SOTO, MEHON SUP ngn MEE KARI (yg ni da dkt 2 tahun kami mintak kat die.. haha)

tapi rugi r.. ak x de kmere.. yang ade cme fon aku jek.. cme cket r gmbr yg di amek.. yg lain sume kat kmere bbdk nie.. tp deorg x smpai lagi.. deorg singgah Lata Jarum dulu..

slruuppp~~ betol2 holiau..

aaaa....

teknik seluet.. hahha..

ha.. ni la tuan rumahnya.. eh,eh.. bkn yg baju biru.. 2 bino.. tg kat pintu 2...

kata FAQHREEL~~ ngatuk.. tp ade keje yang harus dilaksanakan..

post signature

"no title"

Salam.. npe aku wat no title entry kali nie?? sebab memang ak x de bnde nak cerita pon.. saje jek nk tulis kat blog nie.. yela.. ak memeng ske kat blog aku nie.. bende nie jek jadi teman aku.. huhuh.. dan sebab 2 gak aku hias die cntik2.. CHANTIK kea?? ntah la.. ade orang kate chaanteek.. wa.. time kasihlah.. aku just tukr background.. bnde ni x amek mase sampai 2,3 jam pon.. cme tkr url die jek..

bile kite mnat / syg sesuatu kite akan jage elok2kan?? betul x?? same gak macam aku nie.. bnyk bnde yg aku syg.. menjadi buah ati ku.. TP.. ade 1 masalah pada ku.. kalu aku jage macam mane pon.. msti x cermat dan akan ade sdkit kuchalana berlaku.. hahha.. tu la ko Faqhreel.. GOPOH...

tapi sekarng nie.. aku jrg bleh bkk blog nie.. tersgtlah siboknya.. tiap malam ke dewan.. hhuhu.. sekarang ni pon aku curik2 mase.. sebab ade jamuan mega raya kat dewan.. jap lagi nk g.. pastu nk wat arca aku lak..
k la.. DAAAA~~~~

kata Faqhreel~~ time kasih rakan-rakan~~

post signature

Tipu dan Rahsia tok kebaikan.. Patutkea??


Selamat pagi.. Assalamualaikum.. Pagi-pagi ni aku nak mintak pandangan korang.. adakah patut kita merahsia serta menipu orang lain kalu kita nak orang tu wat kerja?? sedangkan kerrja tu perlukan kekemasan dan kualiti?? bukanya kuantiti..

Contohnya, jika kita amek kelas masakan.. pastu guru yang mengajar kata kita kene buat masakan tu dalam masa 30minit.. walaupun masakan tu memerlukan sekurang-kurangnye 1 jam.. kita pun terpaksalah masak dengan gopoh gapah, tension, x teliti.. tetapi guru kita masih lagi mahukan masakan tersebut sempurna.. dan cantik serta mengikut nilai-nilai spesifik.. tetapi bila kita hantar pada guru tersebut, NAH!! macam-macam yang tak kene.. bila diberi alasan tidak cukup masa, kita pula dimarahnya kerana dikatakan kita tidak bersedia awal.. dalam pada itu kita lihat rakan kita masih lagi relax dan tidak memasak, dan kita baru tahu yang waktu untuk memasak masakan tersebut lama lagi, dan gurunya sengaja untuk tidak memberitahunya. hanya beberapa rakanya sahaja yang tahu.

mungkin perumpamaan ni agak tidak bagus dan mesti korang kurang memahaminya, tapi tulah yang aku rasa. pernah tak korang rasa buat kerja terlalu tension?? sehinggakan perasaan dalam hati bercampur baur??? sekejap sedih, sekejap marah?? tu semua sebab takut dengan kerja yang tidak siap dan perlu disiapkan cepat.

tapi bila dipikirkan balik.. kadang-kadang bila kita ditipu sunat ni ade juga kebaikanya.. kita buat pe yang patut. tapi berkualiti kah?? berkesan kah?? elok kah??

adakah kita mengejar kuantiti dari kualiti??

mungkin pada diri yang terkene akan marah.. tapi mungkin pada diri yang mengena akan ada alasan tersendiri.. jadi kita x leh nak salahkan sesiapa pun...

kata FAQHREEL ~~ >> terima kasih kepada rakan-rakan yang berahsia sehinggakan aku dapat menyiapkan tugasan tersebut.

post signature

KOSONG..



TUNDA??
TAK TERKATA APA-APA...


post signature

GADOH


salam semua.. peh.. sempat lagi ak nk hupdate blog ari nie.. dengan kesibukan yang ade pada diriku nie.. haha.. sekarang ni pun aku dalam studio.. tengah wat arca aku.. huhuh.. bape kali ubah idea.. hheehhe...

sebenarnye.. beberapa ari yang lepas ak masuk blog YENKERHACK.. die ade riview cite GADOH.. aku bace macam besh jek.. die ade bagi url download tp nk wat macam mane.. aku gune line wireless maktab.. susah nk masuk.. di blok jek.. jadi aku pon cube la bukak kat Youtube.. ade.. hahha.. walaupun diblok.. tp dengan kepakaran aku (sebenarnye refresh byk kali jek) bleh bukak.. ade 8 siri semuanya( 1 cite.. lebih kurang 75mnt).. dan tadi aku baru abes tgok..

aku baru tau ade cite ni sebenarnye.. dan aku dapat tau cite nie kene ban (betul ke eje nie?) x leh di tayangkan.. kerajaan x luluskan.. erm.. tapikan.. aku rase patut siarkanlah cite nie.. sebab jalan cite die simple tapi memang berkesan.. memang menceritakan kisah sebanar di Malaysia nie..

Cerita Gadoh ini (sedikit sinopsis) adalah mengenai sekumpulan pelajar samseng Melayu dan Cina yang membenci diantara satu sama lain disebabkan perasaan perkauman. Budak melayu benci cina sebab mereka adalah cina dan budak cina benci melayu disebabkan mereka adalah melayu. Tiada sebab lain yang lebih signifikan untuk mereka bergaduh melainkan rasa benci terhadap kaum (disebabkan prejudis tradisi dan pengalaman-pengalaman peribadi mereka).
Pergaduhan mereka telah tersebar ke dalam media massa, maka pengetua sekolah telah meminta pandangan para guru untuk membaik pulih imej sekolah dan sekaligus menyelesaikan masalah budak-budak 'rasis' tersebut.


Seorang guru cina, muda, dan optimis telah mencadangkan satu cadangan yang sangat 'poetic' iaitu dengan mewajibkan pelajar-pelajar yang bermasalah dari dua kumpulan kaum itu menyertai kelab teater yang akan ditubuhkan khas untuk mereka.
Alasannya adalah dengan teater ( atau lebih tepat lagi :Seni) budak-budak itu dapat menghayati semangat 'kemanusiaan' lalu dapat mengatasi rasa benci di dalam diri mereka. Pengetua bersetuju, dan cikgu wanita tersebut telah mengajak teman lamanya, seorang pemuda lelaki melayu melatih budak-budak tersebut berteater.
Budak-budak cina dan melayu tersebut akhirnya menyertai kelab teater itu dan lama-kelamaan, kesan dari latihan-latihan teater itu rasa perkauman masing-masing semakin terhakis. Dalam pada itu gak, mereka telah menyedarkan pengetua serta guru-guru sekolah mereka akan apa yang mereka rasa.

kalau korang nk tahu lebih lanjut.. tgok la cite ni kat youtube.. hahhaa...


post signature