Tentang tentang

My photo
Sekinchan, Selangor/kuala lipis, Malaysia
Tanggal 14 March 1988 pukul 9 pagi, lahirlah seorang bayi lelaki. En. Ismail telah menamakanya Mohd Faqhreel Aizad. Selama 13 tahun ia menetap di Klang bersama-sama keluarganya sebelum abahnya meninggal dunia dan menetap di Sekinchan hingga sekarang. Beliau masih lagi berlajar di IPGM Kampus Tengku Ampuan Afzan di Kuala Lipis dalam jurusan Ijazah sarjana muda pendidikan major PSV. Tidak lama lagi akan mendapat gelaran 'Guru'/'Cikgu'. Sangat gile akan kentang. [EN]

Sila jgn MUNTAH okey!!!

haha.. tajuk atas nie lasung x de makne pape pon tok entry nie..

pagi-pagi macam nie.. mate da ngatuk dan masih mahu buat entru tetapi x tau nk tulis pea..

hihi.. ak nk tukar background.. tp X TAHU NAK WAT WARNE APE PLAK..

WANE APE EKH YANG SESUAI??

KOMEN.... (entry malam tadi..)

hahahhaa.. ak telah menggunakan idea yg diberikan oleh MISS LOLLY.. wane pink.. haha..

tp...tp.. ak x gne lame la.. hihih... x nak ak gne lame2.. walaupun ak x kesh sgt... tp pape pon pndapat anda sgt diperlukan... (entry petang jumaat)

ni la background 2..

post signature

Hapdate yang sangat appy...

Assalamualaikum semua.. sihat?? wa~~~ nape aku happy sgt nie?? hihi.. satu bende yg baru aku dapat td da siap.. tp... aku nk cite dlu pasal konvesyen tekstile yg aku p kat UiTM selama dua hari.

emmmm.... agak bosan gak la.. sbb cume dgr org bercakap jek.. dalam B.I lak 2.. kdg22 dalam bahse rojak.. ish-ish.. cm ne bahasa kite nak maju?? hehhe... "saya nak mitak maaf sebab saya akan bentangkan kertas kerja ini dalam english coz saya sudah prepare in english and agak sukar kalu nak ingat kembali dalam bahasa melayu" hahahhaha... buku lali die la cakap macam 2.. macamlah die bukan orang melayu... tongok!!! haha.. tp masa malam gala die besh.. sebb makanan die bapak besh tol.. biase la.. hotel.. (yela.. ak nie org kampung.. mane penah makan kat hotel2 nie..) pastu ade pertunjukan fesyen... hehehehehehehe.... meleleh siut.. kikikiki...

PERMAINAN KETIKA BOSAN

ok22 kite kembali kepada tajuk asal.. KENAPA SAYA GEMBIRA?? kerana... hahaha.. td mase gi Mid Valley.. ak ngn paan bli GUNDAM.. haha.. da lame x bli bende nie.. td g bli.. hahaha.... nasib baik ade sale.. pastu ak likan gak adek aku helikopter kawalan jau.. cewahh~~ berbahasa melayu aku nie.. kikikkiki...

td blik22 jea.. aku terus g blik paan.. pasang bende nie la.. hahaha.. jelas sgt ak lebig pakar dari paan ketika memasang bende nie.. hihihi.. jgn marah paan

... dekat 2 jam gak la psg bende nie..



yela.. kami upah reza tok potong.. die potong cantek sikit.. kenelah tunggu sorng2... hahha.. dan..

aksi ala-ala romantik.. cewah~~~

akhir sekali.. berjaya juga aku siapkan.. dan aku sangt gembira!!!! hahahhaha....

p/s> macam aku ni bijak sangat berbahasa melayu.. wat ayat pon tunggang langgang.. wat surat pon mintak Esah yang watkan.. hahaha.. MAAF...

gune line wireless blok.. laju gak.. emm.. brodband?? macam mane?? masih lagi?? itu la yg kita x tahu..

post signature

Inilah akibatnya..


GAMBAR ini menunjukkan sejumlah ais berada (berwarna putih) di Laut Chukchi dekat Pelabuhan Barrow, Alaska (kiri) pada Julai 2006 tetapi situasi berubah pada Julai 2007 (kanan) apabila ais itu cair dan hilang.

Assalamualaikum.. aku baru jek lepas bace paper Kosmo! online tadi.. pastu terbace lak tentang kawasan ais hilang dekat laut Chukchi.

Tuan-tuan dan puan-puan,

inilah akibat dari pemanasan global. mungkin kita lihat ini perkara biasa. tapi jika ini berlaku tiap hari, tiap masa, tiap saat, apa yang akan terjadi pada buni kita?? bumi kita ni diselaputi 70% air (betul x fakta nie?? kalu salah betulkan) kalu tiap masa ais tu cair, makin bertambahlah air yang ada di lautan di bumi nie. Menurut Kosmo! juga, lebih satu juta kilometer ais cair pada tahun 2007. Sekarang da tahun pe?? 2009. Sudah 2 tahun berlalu. katakanlah, 1 tahun 1 juta, 2 tahun da 2 juta da cair.. itu baru kiraan rambang jea.. kalu betul-betul bape yang cair.. Ish..ish..ish..ish...

memang patut gambar tu jadi bukan rahsia lagi, kerana ia menjadi peringatan pada kita semua untuk menjaga bumi ini. mungki saya pun terlepas pandang untuk menjaga bumi ini. mungkin aku ni pndai cakpa jek.. tp x pandai buat.. tp kalu ita saling mengiati, memahami mesti kita dapat menjaga bumi kita. betul x??

post signature terima kasih juga pada Kosmo! online

Jadi orang kampung??

assalamualaikum semua.. emm.. hari ni hari Isnin... pagi tadi.. lepas masuk kelas jea.. ak terus jumpe Incik Basir sbb nk bincang pasl hari esok.. nk g Konvensyem tekstile kat UiTM.. tp beberapa pelajar termasuk aku dah malas nk g.. sbb UiTm kan diberi cuti sbb H1N1.. kdg22 bimbang di hati 2 lebih banyak rasa teruja untuk pergi.. ak jadi serba salah.. 2 yg aku gi tanye Incik 2..

Tapi jelas kelihatan para pensyarah kami lebih teruja untuk pergi.. aku tidak dapat menolaknyalah.. ikut sahaja kata mereka.. bukan apa.. tekak aku dah mula saket.. tue tnda-tanda aku nak demam.. kalu mkn ubat mcm mane pon.. ak tetap demam.. dan.. tau2 je la sekarang nie macam mane.. adoyai.... x pelah.. tawakal je la... Insyallah selamat...

nnti ak update aktiviti ak kat sana ekh...


post signature

Henshin!!!

Assalamualaikum semua, kabare?? ada waras?? haha.. sejak bile ak jd jawe nih?? lalla..

Malam tadi gempar yang mengatakan paan telah dapat wireless kat blok nie dan tersangatlah lajunye, samapi tgok youtube mcm tgok tv.. yekea paan?? tp yang mushkilnye.. paan jek da[at connect.. org laen?? hampeh.... bukan stkat nk connect.. line die pon x jumpe.. SAH!! Paan ade ble sake!! sake paan nie lain cket.. sake yg leh tarek line tenet.. hihihihihihi... SAKE ICT.. lalalala...

disebabkan paan je yg dpt.. dan line die lg laju dr brodband aku dan die.. aku bersama beberapa rakan seperjuangan meminta paan tok mencari cerita-cerita kartun yang lama.. macam cite Cybercops.. tentu korang dapat ingatkan cite 2? Seingat aku dulu, masa aku sekolah rendah, cite ni bapak porpularnye. Time 2 tanyanganye waktu petang.. 2 yang wat sleknye, yela.. kat selangor, pagi sekolah rendah biase, petang lak sekolah agama.. tu yang rase agak malas jek na ke sekolah time 2.. hahaha... tp waktu 2 mmg aku betul2 kagum lah dengan cite 2.. masukan kad jek.. pastu beg kuar bawak senjata.. hahha.. tp malam tadi memng tergelak besar kami. kerana melihat kembali adegan tersebut.. haha.. yela.. dulu mane leh pikir lagi, CGI die macam mane.. sekarang.. tau nak kritik jek.. kan??kan?kan??


satu lagi cite yang aku minat masa dulu ialah, cite DASH YONKURO (betol ke aku eje??) bapak beshnye cite nie.. aku ingat lagi arwah abah aku belikan kete DASH nie.. yang wane merah.. yang pompuan tu gune.. aku lupe la name die.. haa.. ni yang paling besh.. gi sekolah agama jek.. bawak la kete 2.. main dalam longkang.. hahaha.. tersangatlah beshnye.. beranai bawak kat sekolah agame jek.. hihihi.. kalu bawak sekolah kebangsaan.. da sah2 kene rampas..

kete aku yang wane merah 2.. ujung sekali..



Waaaaaaaa~~~~~ kawe teringat kenangan2 lame dulu... besh tahap gaban... macam-macam leh wat dan main.. beshnye kalu dapt macm dulu22... zaman sekolah rendah... kahkahkahkah....

HA!!! aku nk tgok balik cite tomatoman... da lame mengidam nak tgok balek!!! tolonglah!!!

post signature

Mari membuat barang 3D..

Assalamualaikum semua, salam Jumaat..

Wah.. pejam celik-pejam celik.. dah hari Jumaat.. sekejap jea..

Biaselah kami hari Jumaat.. mengalami kelas TDP (Teknologi dalam Pendidikan) bersama Incik Salim selama 4 jam.. aku rase kelas ni lah yg paling lame watku pengajaranya. Tapi ak x kesah sgt sbb kelas nie x bnyk tutorial.. Banyak wat amali jek.. 1st time masuk kelas dlu.. kami cume dgr ciket je penerangan dari Incik. Pastu soal jawab dalam portal. Interaktif gile.. haha.. Pastu kami wat tnda nama.. kene betul-betul grafik la time nie.. minggy lepas kami wat bahan 2D. kumpulan aku wat "Sayangi Keluarga Anda" hihi.. dan minggu nie paling besh, wat model 3D.. dah rase mcm kelas PSV la plak..

kami memang da ade kumpulan dah. ade 6 kumpulan semuanya hasil undian daripada penonton di rumah.. ceeeewah.. x de la. kami cabut undi.. Pagi tadi kami wat model 3D papet.. Papet kea?? mcm patung jeak.. hehe.. jangan marah Suha.. Semua ni idea Suha.. memang cute la.. dan Kami nak beterima kasih kat Redza kerana kedetailan die.. Zirafah kite dapat berdiri tegak. Esok kite wat singa lak ekh...

dengan kecekapan yang ade pada Redza, maka terhasilah Kak Pah kami..

ak x tau nk letak gambar ni bahagian mana??

Kumpulan Saadah, Paan ngan Kavin lak wat Model 3D Mobail, ade gambar beruang...... bile gantung, nanti die pusing-pusing tu... Fuyooooo... tapi makin lame makin pendek talinya.. Kavin.. ko kene carik jalan penyelesaian untuk tu.. Ha!! Saadah, Incik Basir nak jumpe ko petang nie.. haha.. mcam ko bace jea blog ak nie.. haha...

saadah malu-malu lah..

pastu kumpulan Esah, Ima dan Zul wat Model 3D, makanan. aku x tau nape deorang memilih tajuk makanan.. adakah Zul bersama mereka atau Esah saje nak wat kami semua lapar?? hihihih....

inilah team makanan, mane cari cupcake tu kak??

Kumpulan Misz, Kerul ngn Faiz helmi lak, wat papet beg kertas. Papet itik 2.. Mcm Psyduck dalam Pokemon jea.. tapi, comel.. hahaha....

kusyuk ke tido nie??

abang paeh janji nk wat persembahan minggu depan..

Manakala Ajis, Biha, ngn Kak su.. wat papet gune span.. mcm spongebob squre pants!! haha.. tp ni lain.. binatang.. ade kucing, gajah (ade kea?) lembu dan banyak lagi yea adik-adik..

ahli PUSPANITA (kate Suha)

Last but not list, kumpulan sume laki, Wan Asrar, Bino dan Kering. Deorang wat model kedai makan. Mcd katenye.. tapi x tau la Mcd tu Mc Daud atau Mak cik Dibah.. apa yang kita x tau, itulah menjadi persoalanya.. hih.. tapi gempak gak la hasil deorg nie.. tapi tetiba jea ade org bersuara.. "tahun ape yang belajar berniage?? nak kate tahun enam x de lak.." biasela.. anjing-mengajing menjadi amalan tetap kami.. hahaha...

gerai Mak cik Debah

uh.. minggu depan wat ape la palk.. besh pak kelas mcm nie.. x sangke kelas 4 jam.. sekejap je abes.. sampai Dato' pengarah masuk pun x prasan pada awalnye.. hihih... maaf Dato'..

selera kak pah hanya pada donut

post signature

Jangan Pisahkan.. Aku dan Dia...

Fuyoooo!!! x sampai 10jam.. ak da wat entry baru.. hahha.. tersangatlah rajinya ak hari ni.. hehe... mengapa tajuk saya sedemikian tuan puan?? Mesti anda, anda dan anda semua fikir pasal wanita.. betul x?? haha... bukan la... aku dan dia.. dia adalah backdrop.. mengapa ak panggil dia.. sebab dia la satu-satunya keje tetap ak kat sini..

Beta masih ingat lagi ketika beta memasuki Institut ini.. ketika itu, backdrop huruf digunakan. terima kasihlah kepada akak PISMK OUM.. kerana mengajar kami mengenal erti backdrop nie.. pada awal dulu, betapa susahnya kerja kami, kene potong huruf, cat huruf, pasang.. 1 kelas kene wat bende nie.. tiap kali pasang mesti sampai 2,3 pagi.. setiap orang sudah ade bidang khas masing-masing, mcm aku, tugas pemilihan huruf, saiz, warna, dan reka letak huruf. Wan, Ajis dan bino tukang pasang huruf. kering tukang tengok senget ke x, dan yang wanitanya, tukang susun dan letak jarum.. waktu pasang backdrop ni la mengeratkan hubungan silaturahim kami. sehingga ada yg menjadi lebih daripada kawan biasa kerana backdrop nie ( seorang ahli kelas kami dengan kelas lain ).. banyak maknaya backdrop ni pada kami. Ada satu ketika dahulu, semasa MPBB, lupa la bila, pegawai BPG yang hadir sangat berminat dan tertarik dengan backdrop yang kami buat sehinggakan dia mengambil gambar backdrop sahaja beberpa keping.. haha..

tapi sekarang, backdrop huruf telah digantikan dengan banner. pemasangannya lebih mudah dan cepat. hanya memerlukan 2, 3 orang sahaja sudah cukup untuk memasangnya. tiada lagi gelak tawa sehinggga 2,3 pagi di dewan. tiada lagi sesi fotografi di dewan. ia hanyalah kenangan lalu. walaubagaimana pun, ia tetap menjadi tugas kami memasangnya. aku x pnh rasa ia satu beban (x tau la org lain ) sebab ia seperti satu pengalaman yang penuh bermakna. bila sesebuah program dijalankan, perkara pertama orang akan lihat adalah backdrop. jika cantik backdrop itu dipasang, tanggapan org pada orprogram tersebut juga akan cantik. terima kasih gak kat Incik shaifudin. Aku harap die leh ajar aku dlam bidang grafik-grafik nie. sebb aku minat gile tentang nie.. mane tau ade rezeki, aku nk bukak bisnes grafik dan banner ni masuk sekali dalam servis yg dijalankan.

bukan setakat banner kami pasang, pentas juga kami buat.

betulah, memnag backdrop dan kau serta rakan-rakan aku tidak dapat dipisahkan.. IA ADALAH SATU PENGALAMAN YANG CUKUP BERMAKNA BAGI KAMI SEMUA...

post signature