Tentang tentang

My photo
Sekinchan, Selangor/kuala lipis, Malaysia
Tanggal 14 March 1988 pukul 9 pagi, lahirlah seorang bayi lelaki. En. Ismail telah menamakanya Mohd Faqhreel Aizad. Selama 13 tahun ia menetap di Klang bersama-sama keluarganya sebelum abahnya meninggal dunia dan menetap di Sekinchan hingga sekarang. Beliau masih lagi berlajar di IPGM Kampus Tengku Ampuan Afzan di Kuala Lipis dalam jurusan Ijazah sarjana muda pendidikan major PSV. Tidak lama lagi akan mendapat gelaran 'Guru'/'Cikgu'. Sangat gile akan kentang. [EN]

1st time buat..

Uh.. 1st time aku awt bende nie..
tok menjaga ati ko suha.. aku wat la.. hahah...

Peraturan:
1) Anda perlu "PrintScreen" wallpaper anda yang sedang guna sekarang, jangan dusta, kerana kurang digemari...



2) Beri tahu mengapa anda suke "wallpaper" anda itu.
wallpaper nie aku wat sdiri.. kalu nk tau. tiap kali aku design pape.. aku wat jd wallpaper ak.. hahha...

3) Tag 10 orang
sape2 je la yang nak wat...




post signature

cerita semut..

Assalamualaikum semua.. pe habaq??

ada baik?? h

ih...

baiklah adik-adik, ari abang nak ceritakan kat adik-adik menegenai kisah si semut..

waaa... cam dalam carita Aliff la plak.. hihi...

SEMUT...

semua orang kenal semutkan.. macam-macam jenis semut ada kat bumi nie..

Semut ialah serangga sosial dalam famili Formicidae, dan bersama dengan penyengat dan lebah yang berkaitan, mereka tergolong dalam kumpulan Hymenoptera. Semut berevolusi daripada keturunan seakan penyengat dalam zaman pertengahan Usia Kapur antara 110 dengan 130 juta tahun lalu dan mempelbagai selepas muncul pokok bunga. Kini, terdapat lebih 12,000 spesies diklasifikasikan dengan anggaran atas lebih kurang 14,000 spesies. Mereka mudah dikenalpasti dengan antena yang menyigung dan struktur seperti nod yang tersendiri yang membentuk suatu pinggang langsing.

Semut membentuk koloni yang bersaiz daripada beberapa puluh individu pemangsa tinggal di rongga alamiah kecil ke koloni besar berorganisasi yang menghuni satu kawasan besar dan terdiri daripada jutaan individu. Koloni-koloni besar ini sebahagian besar ahlinya merupakan semut betina tanpa sayap mandul yang membentuk kasta "pekerja", "askar", atau kumpulan khusus lain. Koloni ini juga mempunyai semut jantan subur yang dipanggil "dron" dan satu atau lebih semut betina sebur yang dipanggil "ratu". Koloni-koloni ini kadangkala digambarkan sebagai satu superorganisma kerana semut-semutnya kelihat seperti berfungsi sebagai satu entiti bersatu, bekerja bersama-sama menyokong koloni.

biasenye kalau orang sebut semut, mesti kaitkan dengan....

ya betul.. gula.. bahan-bahan yang manis...

di mana ada gula, di situ ada semut.. betul kea??

tapi semut yang aku nk cerita nie lain cket..

semut yang ade kat maktab nie..

ape yang bezanye??

korang mesti terkejut bile dgr..

semut kat sini die x pergi kat air manis.. tapi kat air jarang biase. air kosong..

kami dah buat xperimen da..

air manis dengan air kosong.. air kosong jugak yang penuh semut..

2 yang susah 2.. jag air aku.. penuh semut.. nk minum pun susah.. asik kene masak baru jea..

kalu 2, 3 ekor 2 x pela.. leh buang.. nie 2,3 batalion datang.. penuh...

pelik2,2.. mungkin semut di sini mengamalkan diet yang sihat..

mengurangkan gula.. pale otak anda Faqhreel.. haha..

tp walaubagaimana pun.. semut tetap semut.. hahaha...

post signature

Tempahan baju....

BERITA GEMPAR!!!!

Mulai hari ini korang boleh tempah baju daripada aku..

x kesah la macam mane pon.. insyallah boleh buat.. sekali design..

harga.. boleh dirunding..

post signature

1 lagi perkara baru.

adoyai.. bingit tol telinge aku nie..

alarm kete sape la yg berbunyi nie??

x tau2 nk tutup kea?? kat sini pon nak psg alrm.. sape la yg nk curik..

ak nak cite nie..

pagi td aku g perjumpaan untuk monodrama.

aku msuk pertandingan monodrama nanti.. tp mungkin bukan aku yang berlakon la.

tp yang memeningkan pale aku..

aku da lah x tau pe pende monodrama nie..

dalam group 2 pun cme sorg jea tau.. Dila..

tp lepas die terangkang macam mane.. tetiba terjadi satu kekeliruan pulak..

sebab ape yang lec citekan lain dari pae yang die citekan..

kami pun pening.. hahahaha...

korng sape-sape yang tau macam mane monodrama 2.. bagi la tau ekh..

post signature

apa sudah jadi nie?? tolonglah...

Ya Allah nape ngn aku hari ni?? Satu malam aku x leh nak tido.. gile ke ape aku nie?? da la sepetang berkemas.. penat-penat.. siap da ngatuk da malm tadi.. last-last lasung x tido.. hahha...
sehingga x tau nak wat pea.. aku bukak la adope.. maen edit2.. ntah pape ntah.. sampai la jd bakground baru ak nie.. sebenarye bakground nie aku amek dari design baju kelas adek sedare aku yang aku watkan ari 2.. mcm besh je gne.. haha.. nnti same ngn baju deorg cm ne?? suke ati aku la.. aku yang design.. hahaha... tol x?? mintak-mintak la malam ni aku dapat tido.. satu ari da aku x tido.. dalam bas pon aku x tidor nie..


ni design tok gerko. tp x pasti lagi. ak just wat jek

ni la baju kelas adek sdare aku 2. blakang die just name bebudak kelas die jek..

post signature

Bermulalah sebuah pelayaran baru..


rupa bilikku yang baru dikemas.. bape lame la boleh bertahan macam nie..

mulai pagi esok, bermulalah pelayaran ku mengharungi lautan yang luas...

lautan yang penuh dengan ranjau dan ombak yang kuat..

badai ribut melanda..

namun..

mentari pasti akan muncul..

tetapkan hati..

tabahkan jiwa..

jangan gentar..

5 bulan bukan satu jangka masa yang lama..

teruskan pejuangmu..

jangan undur sebelum mara..

nah!! ayuh!! kita harunginya bersama..

post signature

cerita aritu, ari ini dan semalam..

alow.. seminggu aku x update blog aku nie..

bosan tol la... kekurangan idea2 yang bernas lagi munasabah serta waras difikiran...

ari ni da nk blek lipis da...

emm... dan masuk sem 4 da aku...

kire2 belk campur faundation dulu 1, 1/2 tahun..

dah 3 tahun aku kat lipis 2..

waaa.. agak lamenye.. da leh jadi penduduk tetap da 2..

mcm2 ragam da aku tgok mase kt Lipis 2.. hihi..

...........................................................................................................................................

aku nak cite nie.. mesti korang biase ngan mimpikan?

kadang-kadang mimpi 2 membawa kepada perkara yang BESH sgt..

kadang-kadang menyeramkan.. betol x??

tanggal 18/6 semasa aku tido, aku telah bermimpi..

ni lah 1st time mimpi yang aku ingat tol-tol dan jalan citenye menarik gila..

hihih.. aku mimpi aku menang Cabaran 100+ 2..

haha.. beshkan?? aku bukak penutup botol 100+ 2..

aku pandang bawahnye jek ade tande 100..

aku teruslah SMS... x lame pastu deorag call dan katekan..

aku dah menang 1 juta 2.. hahahaha.. besh gile...

pastu esoknye pulak,

aku mimpi memang x sangke la orang nie boleh masuk mimpi aku..

dan die menjadi rapat ngan aku.. hahaha..

ni pon besh gak.. kikiki.. x leh cite bnyk2.. lalalala...

korng pun mesti ade mimpi yang beshkan??

kan besh kalu mimpi yang besh 2 menjadi kenyataan.. hihihi...

.......................................................................................................................................

ni cite lain lak...

hahaha.. sape suruh x update lame..

nak cite pe ekh??

hahahhaa... lpe la pulak...

aku berasa rugi sedikit kerana dalam perjalanan ke S.ALAM nie..

aku terserempak dengan adik aku..

dan..

die meminta untuk menukar kembali telefonya..

aduyai.. kalu x dapat gune fon baru lame cket..

hihi.. besh gak gne fon die nie..

yela.. dah la nipis..

skrin besar.. cantik la 2..

x same lansung dengn fon aku nie..

tebal gile.. hahaha..

x pe la.. syukur jea ape yang ade sekarang nie..

betol x?

antara gambar-gamabr yang aku tangkap mase cuti dulu.. dan menggunakan fon adek aku 2..

berposing puas kerana mendapat ikan yang besar..arel-arel.. psl la ko malu22??



post signature


Berita Minggu.


Bandar Sekinchan yang terletak lebih kurang 25km
dari Bandar Kuala Selangor


SEKINCHAN - 14 Jun, Buat kali pertamanya Sekinchan telah hujan semenjak cuti sekolah ini. Menurut saksi yang berada di tempat kejadian mengatakan setiap hari dia seakan mandi peluh kerana angin dari kipas tidak dapat menahan kepanasanya. Tambahnya lagi, jika hendak mandi dia terpaksa membasahkan kepala sahaja kerana air terlampau panas sehingga meggi pon boleh masak.

Kejadian tersebut telah berlaku pada waktu pagi iaitu bermula pada pukul 11 pagi hinggalah pukul 1.30 tengah hari. Tapi malangnya hujan tersebut tidak membawa makna yang besar kerana waktu petangnya menjadi sangat terik seperti biasa.

Sawah padi yang sudah masak dan sudah mula dituai.

Walaubagaimanapun, hujan tersebut telah mengurangkan sedikit jerebu yang ada di sini. kerana pada hari Jumaat lalu, jerebu telah kelihatan dengan banyak sekali. Jarak penglihatanya juga dalam 5oom sahaja. Diharapkan hujan dapatlah turun dalam 2, 3 hari lagi kerana padi telah pun di tuai dan proses pembakaran akan dijalankan. Jika tidak hujan, kemunkinan Sekinchan akan dilanda jerebu yang amat dasyat sekali.

Disediakan oleh :

post signature

Cerita adek-adek aku..

anguzubillahiminashaitu nirajim... jauhkan aku dari syaitan2 yang direjam!!!

wahhh... pekene ngan aku nie?? assalamualaikum..

sebelum pape.. aku nak ucapkan trizilon time kasih la kat sape-sape yang komen latar belakang aku nie.. hih.. sekarang aku pon da tukar lagi.. ok x??

ok2.. sekarang kau nak cite-citekan adek-adek aku yang laki nie..

boboy(14), ude(11) ngan arel(9).. kadang-kadang aku jeles tol ngn deorg.. yela.. deorg wat pe yang aku x dapat buat time kecik-kecik dulu.. yela deorg bertiga.. aku dulu time kecik2 sorg jeak.. adek bwh aku pompuan.. pas2 pompuan lagi.. bapak jauhnye dgn umor deorg nie..

deorg bertiga nie.. tetipa ari ade jeak projeknye.. wahh cm phineas and ferb lak.. tetiap ari ade projek baru.. tetipa ari leh ar dengar mak aku jadi penceramah bebas.. kadang-kadang macam FRU ade gak aku tgok.. hehe..

macam aru nie.. deorg da mle da perkara yang mak aku paling suke dan x suke.. ntah la.. aku pun plek.. die ske ke x.. sbb awal22 die ok jek.. tp nnti ble adek2 aku 2 blek.. mle r.. siren bomba berbunyi.. hihi..

deorg gi jolok sulungan.. tau x?? sekarang nie musim padi dah masak kat tmpat aku.. jadi air akan dikeringkan dari sawah.. ikan-ikan banyak akan terperangkap kat kolong antara paret kat sawah tu kepada paret besar.. jadi deorg akan jolok dengan depanye diletakan tong sos yang besar dan diikta dengan getah paip yang besar dan panjang.. jadi deorang akan jolok sulungan (kolong) 2.. ble ditarik balek.. ikan akan ikut.. jadi banayk la hasil tangkapan mereka.. pagi tadi deorg dapat 2 ekor ikan haruan.. besar 2.. besar lengan aku.. hih.. aku suruh mak aku masak mlm nie.. tp mak aku x makan pon.. hih..

td sebelum aku g cc nie.. mak aku da suruh pagel deorg balek.. aku pon pangel la.. uh.. da bnyk gak deorg dpt.. ikan-ikan sepat, puyu.. hehe.. aku agak lepas ni msti mak aku mengamuk punye.. bukan sebab ape.. sebab kotor gle baju deorg... dan yang palin penting.. sume pakai baju putih.. elok la sgt 2.. uh.. nsib baik aku kat cc.. kalu x.. hahah... mmg dengar la siren berbunyi.. hihih...

tapi besh gak jadi deorang nie.. memg rugi la aku dlu.. x dpt wat mcm nie.. aku wat pon time aku abes spm dlu.. jolok sulungan, menjala burung... haha.. carik duit sbb nk carik keje time 2.. haha..

wahh.. x sbar rasenye aku nk mkn ikn 2 malm ni.. haha..

post signature

Tukar lagi...

helo.. helo.. helo...

kawan-kawan sekalian.. blog aku bertukar wajah lagi..

setelah menerima beberapa pendapat dari insan lain..

aku telah memerah otak untuk menukarkanye kepada yang baru..

harap-harap ini ok la kot..

apa macam?? ok x??


post signature

Wajah baru.. Ok kea??

ren..ren..ren....

assalamualaikum semua..

uh.. selama beberapa hari aku bertapa... lebih kurang 4 hari..

akhirnya.. dapat jua aku beron9 kembali.. hihi...

dan sekarang.. inilah wajah baru blog ak.. hihi.. ok kea??

aku sebnrnye buat 2 background nie..

1 wane hijau.. ala-ala kanak riang gitu..

1 lagi yang nie la...

tp.. aku lebih cenderung memilih yang ini.. hih..

pape pon.. pendapat anda diperlukan...

ok..ok..ok...OOOO!!!! (teperngaruh dengan media masa..)

ini adalah backgroud aku yang lagi satu 2..


post signature

adakah patut?? pandangan anda??>>

*uh.. agak bosan sekarang ini..

*3 malam lepas Incik Basir kol aku.. tnye pasal buku skecth ari 2.. hhehe.. pajang gak beborak dengan die.. pastu die cakap projek yang bincang hari 2 nanti ank bincang dengan semua ble naik sem nanti.. kengkawan.. tunggu je la projek 2 ekh.. hiih..

*pas2 2 malam lepas lak.. Incik Lah kol ak lak.. die cakap la.. kalu leh design la baju baru.. nnti sem depan budak baru masuk.. so gerko pon mesti banyak.. die cakap design la tok gerko.. so sekarang ni aku baru siap 3 design tok Gerko.. gerko bola, hoi ngn bola tampar.. aku lupe da.. ade bape banyak Gerko ade kat Institut..

*pas2 lagi.. bape bnyk pas2 da.. xpe22.. aku da siapkan gak 2 design baju akal seni.. hehe.. leh jualkea? aku bajet nak jual beg nie.. tapi xde idea lagi la.. degan pc aku wat hal.. agak sukar la nak mendesignye.. tapi x pea.. dek kerana minat.. akan ku tabahkan jua...

*pe kene mengene ngan tajuk aku?? aku da lupe la matlamatasal aku nie.. hahah..

** ha aku baru ingat.. patut x aku tukar background bolg nie.. macam suram jeak blog nie.. tgok la.. kalu aku rajin aku wat bakgroudnye..

**tp 2 la.. kat pc aku lain saiznye.. da msuk kat cc ni lain lak saiznye.. adoyai.. korg rase wane pea ynag besh ekh???

****pandangan anda dialu2kan....


*****hihih...

post signature

baru ku sedar.. nasib baik..

selamat sejahtera semua!!!

uh... pagi tadi aku g la Jabatan Pendaftaran Negara..

nk tukar I/C..

bapak buruknye i/c ak.. dgn x leh bacenye.. terkopaknye..

aku pon dengan rela ati.. g tukar pagi tadi..

kene la RM10..

time nak wat 2.. m.cik tu tanye aku.. ade lesen x?

aku cakap la ade.. aku bagi la..

die cakap.. da nak abes nie..

ak cakap la.. eh.. bukan sebulan lagi kea..

die pon balas balek.. sebulan penye.. tinggal bape ari jea..

aku cek tarikh kat jam.. owh.. betol la tinggal semingu je lagi..

nasib naik.. kalu x.. jumpe JPJ minggu dpn.. wa... lagi pokai la aku....

terima kasih mak cik JPN!!!


post signature

seratus tambah..

uh.. bosan tol hidup aku sekarang...

bangun pagi.. mengadap tv.. pastu pc.. cbe22 bkk tenet.. tp lembab..

wat design...

pastu tidor..

petang g cc.. adoyai...


haha.. tp yang x beshnye.. da rase lain sbb x minum 100+..

kat sane tetiap ari minum..

pastu tgok bwh penutup.. ingat leh menang... mane la taukan...

dapat 1 juta.. hihi...



post signature